Hlavní obsah

Bushovo neumění

Novinky, Pavel Verner

Když před časem Zeman vzkazoval z Vysočiny Špidlovi, že vládnout se musí umět, pravdu měl i neměl - podle toho, jak kdo politiku nazírá. Pokud by Benjamin Disraeli, předseda britské vlády z doby kvetoucího kolonialismu, mohl ze záhrobí do Washingtonu vzkázat Bushovi, že spravovat území cizího státu se musí umět, měl by pravdu, a to bez diskusí.

Foto: Vratislav Konečný

Relikviář svatého Maura na pražské výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované

Článek

 Američané to očividně nedovedou. V iráckých městech pod správou britských vojenských sil je viditelně klidněji než v těch, kde vládne zámořská velmoc. To není náhoda - projevuje se tu - v pozitivním smyslu -staletá britská koloniální zkušenost, jež vede k obezřetnému, neprovokativnímu chování vůči domorodému obyvatelstvu. V obrovském a lidnatém Iráku si dozajista drtivá většina obyvatel nepřeje zabíjet Američany. Nepřeje si ani návrat k saddámovské tyranii. A lidé narození v zemi sekulárního režimu si nepochybně většinou ani nepřejí zavést tam režim náboženského fundamentalismu.

Docela jistě by byli ochotni se obrnit trpělivostí a snášet zmatky pod americkou správou, kdyby ovšem před sebou viděli nějaký reálný cíl v podobě spořádaného stavu věcí. Ten se však v poslední době vůbec nepřibližuje, ale naopak -rychle se vzdaluje, stejně jako se rychle blíží termín, kdy mají USA předat správu země do málo připravených iráckých rukou. Prezidenti jménem Bush jsou asi předurčeni dělat nepochopitelné věci: ve válce v Perském zálivu před třinácti roky měl Bush senior prakticky Saddáma na kolenou a mohl ho snadno zneškodnit. Proč to tehdy neudělal, na to svět dodnes nedostal zevrubné a jednoznačné vysvětlení.

Když před rokem Bush junior zlomil ne příliš silný odpor Saddámových ozbrojených sil a chystal se dočasně ovládat Irák, také udělal nepochopitelnou věc - nechal z důvodů ideologických (jiné snad ani nemohly existovat) šmahem rozpustit úřady a především silnou a mocnou policii. Ta byla sice oddána režimu, ale v takovém případě přece stačí pro začátek vyměnit moc na vrcholu a velící páteř, tak proč hned ničit (a znepřátelit si) celou strukturu? Stalo se.

Spojené státy tak na sebe vzaly výhradní odpovědnost za pořátek v zemi. Že ho zajistit a udržovat nedovedou, je nepochybné. Odevzdat koncem června Irák pod iráckou správu v současném stavu, kdy na jeho území operují dobře financované teroristické bojůvky, kdy vzplál náboženský konflikt, by znamenalo vydat obyvatele vstříc občanské válce. A málokdo nyní věří, že do té doby Bush nastolí v zemi pořádek. Pro síly, které proti němu bojují, je přece chaos jedinou nadějí. Před rokem generál Tommy Franks, velitel operace Irácká svoboda, prohlásil: Bude to válečné tažení, jaké dějiny ještě nepoznaly. Souhlasím. To tedy nepoznaly.

PRÁVO 14. budna 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám