Hlavní obsah

Burani

Novinky, Pavel Verner

Včera noviny psaly o králíku Stříbrňáčkovi z Liblic, který se narodil se třemi penisy. Při čtení mě napadlo, jak hezky by se to v bulvárním tisku vyjímalo, kdyby podobnou anomálií příroda obdařila někoho ze skupiny pánů poslanců (Tlustý, Kraus, Bratský), co si cynicky zavtipkovali na účet své kolegyně z vysoké politiky.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor zakotvil už před časem v Ostravě.

Článek

Dotyčný by se jistě rozplynul blahem, až by ho kolegyně-poslankyně začaly zdravit třeba třemi zdviženými prsty. I když možná by si toho nikdo nevšiml, protože na rozdíl od ženských ňader by to pod poklopcem nebylo vidět.

Pravda je, že politik je osoba veřejná, a tak musí být smířen s tím, že je na veřejnosti propírán, a třeba přirovnán i k termitům. Také je však pravda, že jsou témata, o kterých slušně vychovaný člověk veřejně nemluví, ba ani vtipně. Jsou prostě věci, které jedinec s "kinderstube" zásadně nekomentuje. Hospodsky vtipkovat na účet změny fyziognomie ženy (navíc ze zdravotních důvodů), k tomu známé političky, je ubohost čtvrté cenové skupiny. Dotyčnou paní pak může jen potěšit, že jí ta netaktnost pomohla ve Sněmovně odlišit gentlemany od buranů.

Nejde jen o urážku ženy. Když už se kongres nejsilnější opoziční strany mohl stát festivalem vulgarit (téměř kvůli tomu nezbyl čas na nějaký politický program), pak se v politice máme na co těšit, a to křížem krážem veškerým spektrem. Protože zatímco hulvátství pánů Tlustého a Bratského (ten se vzápětí omluvil) by se dalo svést na ideologickou nesmiřitelnost, je tentýž "humor" poslance Krause na adresu stranické kolegyně dost nepochopitelný. Jistě si - doufám - nevyřizoval účty kvůli sporu o peníze pro vysoké školy.

Když "vtipkování" na adresu známých lidí překročí hranice humoru a stane se to sprostotou, mohou se bránit leda tak přes soud, ale to pro ně většinou znamená jen pokračování skandálu. Být napadena v politické práci přes vlastní intimitu si zkusila třeba bývalá poslankyně Marvanová. Nejnověji si trojice anonymních autorů hodlá namastit kapsy knížkou o údajných erotických aktivitách hlavy státu. Podle zveřejněných informací náležitě nechutných, aby si prostý lid užil. Podnikavcům tohoto typu se ovšem nelze divit, když samotní poslanci jim jdou svým chováním příkladem.

Jsem přesvědčen, že předhazovat veřejnosti intimní informace o slavných politicích, ať už to dělají jejich kolegové, nebo někdo jiný, je oprávněné v případě, že jejich věci soukromé nezpochybnitelně souvisí s výkonem jejich funkce, se správou státu. Pokud nesouvisí, pak se toho dopouštějí jen... viz titulek.

PRÁVO 28. listopadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám