Hlavní obsah

Bulovka nedostane 90 milionů za polní nemocnici, kterou si u ní stát objednal

– Praha • Aktualizováno

Ministerstvo financí zamítlo Fakultní nemocnici Bulovka 90 milionů korun, které nemocnice dala ze svého rozpočtu na zřízení a provoz polní nemocnice v Letňanech. Tu si u ní stát objednal.

Armáda dokončuje výstavbu polní nemocnice v Letňanech, připraveno má 500 lůžekVideo: Novinky

 
Článek

„Ve věci refundace nákladů spojených v provozem polní nemocnice v Letňanech jsme z ministerstva financí bohužel obdrželi zamítavé stanovisko. Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví nyní zvažujeme další kroky. Stále věříme, že společně z nastalé situace nalezneme východisko a zamezíme tím dalšímu zadlužování nemocnice, která byla navíc v období pandemie jednoznačně nejvytíženější v rámci celé ČR,” uvedl šéf Bulovky Jan Kvaček prostřednictvím mluvčí nemocnice Simony Krautové.

Zřízení polní nemocnice schválila loni v říjnu vláda a správou a zajištěním pověřila právě Bulovku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš loni v říjnu obhlížel přípravu polní nemocnice v Letňanech, jejíž stavbu si vláda objednala.

Ministerstvo zdravotnictví, pod nějž nemocnice spadá, tehdy uvedlo, že peníze se Bulovce vrátí z ministerstva financí. To ale zaplacení polní nemocnice, v níž se nikdy neléčil ani jediný pacient, odmítlo.

Resortu podle Zdeňka Vojtěcha z oddělení komunikace není příslušné posuzovat žádosti o jakékoliv platby pro tuto nemocnici. "Jedná se o závazky vyplývající z právního vztahu mezi nemocnicí a společností ABF, které je z povahy věci nutné řešit v rámci rozpočtu příslušné nemocnice, případně v koordinaci se zřizovatelem," uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví usiluje o to, aby se nemocnici peníze vrátily. "Ministr Vojtěch se nyní seznamuje s postupem předchozích ministrů v této věci. Vyžádal si veškeré informace a materiály a je připraven záležitost řešit a najít řešení tak, aby výdaje nemocnice byly pokryty," napsala Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Polní nemocnice v Letňanech stála do letošního února, účelem bylo zajistit další lůžka pro pacienty. V té době narůstalo v tuzemských nemocnicích riziko přeplnění kapacit, protože specializovanou péči potřebovalo čím dál více pacientů s onemocněním covid-19.

Foto: Jan Handrejch

Polní nemocnice Letňany Bulovka

Za celou dobu provozu Bulovka z pověření resortu zdravotnictví zaplatila téměř 90 milionů korun, z toho 74 milionů připadlo na pronájem prostor od firmy ABF miliardáře Pavla Sehnala. Ten v areálu provozuje již roky veletrhy a vlastní výstavní haly, v nichž nemocnice vznikla. Dalších 14 milionů bylo vydáno za energie, vybavení, nákupy materiálu a další související věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám