Hlavní obsah

Budu chtít zjistit, kdo připravil amnestii, tvrdí Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští prezident Miloš Zeman bude chtít zjistit, kdo na Pražském hradě připravoval novoroční dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Zeman to uvedl v sobotu večer ve vysílání České televize s tím, že by odpovědnou osobu mohl propustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Končící prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii k 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Věznice opustilo okolo 6000 vězňů. Amnestie ale také zastavila trestní řízení trvající déle než osm let s trestní sazbou do deseti let. Zastaveno tak bylo několik závažných podezření z korupce či hospodářské trestné kriminality. Krok hlavy státu byl široce kritizován opozicí, veřejností i odborníky.

"Budu velmi rád, když se zjistí, kdo tenhle nesmysl, a já někdy říkám zločin, vlastně připravil," prohlásil v České televizi Zeman.

Podle Lidových novin vznikala amnestie v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky.

Jakl, který sám dříve uvedl, že amnestie vznikala v "širokém kruhu tří lidí", ale tvrzení listu odmítl. Také Koudelka se na definitivním textu nepodílel, uvedl pak v ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám