Hlavní obsah

Budoucí plzeňský hejtman Chovanec o titul z práv nepřijde

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Milan Chovanec (ČSSD), který v září převezme po odcházející hejtmance Miladě Emmerové vládu nad Plzeňským krajem, může klidně spát – jeho jméno už nefiguruje v seznamu lidí, jimž hrozí, že přijdou o titul získaný na plzeňských právech.

Foto: ČTK

Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Západočeská univerzita zahájila správní řízení s celkem sedmi absolventy bakalářských studií, jedním z nich byl i Chovanec, který nyní vykonává funkci náměstka hejtmanky. „U šesti z nich bylo řízení zastaveno, protože dotyční skutečně dodali všechny potřebné dokumenty. V jednom případě šetření ještě probíhá, ale tam máme problémy s doručováním,“ řekl Právu František Korbel, právní expert, který pro univerzitu zajišťuje proces odebírání titulů.

Foto: Archiv, Právo

Správní řízení s Milanem Chovancem Západočeská univerzita zastavila.

Chovanec patří do zmíněné šestice – od školy mu už došel dopis o zastavení správního řízení. „Jsem rád, že to skončilo,“ sdělil Chovanec, jehož právníci univerzitě doručili celkem třináct dokumentů. „A to včetně znaleckého posudku znalce z oboru kybernetiky na moji bakalářskou práci,“ upřesnil Chovanec.

Vinno bylo vedení

Práci na téma správa majetku veřejných korporací obhájil v červnu 2009 – vedoucího mu dělal někdejší proděkan Ivan Tomažič, oponenta Milan Kindl. V knihovně nebyla práce k nalezení. „Posudek byl dělaný na její počítačovou podobu, mezitím se však práce našla i v tištěné formě ve škole,“ vysvětlil Chovanec.

Bakalářský titul získal i díky nestandardnímu programu celoživotního vzdělávání, který teď fakulta označuje za jeden z největších problémů z minulosti. „Odpovědnost v těchto případech ale leží na bývalém vedení, které tento systém umožnilo, nikoliv na absolventech,“ upozornil Korbel.

Prověřování pokračuje

Zatím není stále jasné, kolik lidí o titul skutečně přijde. „Z devíti absolventů Ph.D. programů řešíme čtyři a vypadá to, že budeme mít i deset až patnáct zcela jasných případů neoprávněně získaných magisterských titulů,“ uvedl Korbel.

Původně začalo řízení s celkem jedenačtyřiceti magistry. Pokračuje také prošetřování několika držitelů titulu JUDr. a stovky rigorózních prací prověřuje protiplagiátorský počítačový program. „Konečný počet případů, v nichž univerzita sáhne odebírání titulu, by mohl být známý ke konci září,“ uzavřel Korbel.

Reklama

Výběr článků

Načítám