Hlavní obsah

Bruselský výslech

Novinky, Jiří Hanák

Katastrofa, které jsme se už několik dní obávali, nastala včera v plném rozsahu. Tak informoval rakouský generál Benedek svého císaře o výsledku bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Nahradíme-li slovo katastrofa méně tvrdým termínem (rozpačitost?) a místo včera řekneme před dvěma dny, hodí se generálova zpráva na pondělní vystoupení Vladimíra Špidly před poslanci Evropského parlamentu.

Foto: Český svaz juda

Bronzový Michal Horák z Grand Slamu Abu Dhabi

Článek

Vladimír Špidla, komisař EU, tedy něco jako ministr práce a sociálních věcí "evropské vlády", tři hodiny odpovídal na otázky poslanců dvou resortních výborů. Otázky zkoumaly jeho odbornou způsobilost, vizi, plány. Náš bývalý premiér opět potvrdil, že rozhodně žádným mediálním kouzelníkem není. Odpovídal suchopárně, někdy složitě, nejednou se mu stalo, že otázku (snad vlivem trémy) nezodpověděl. Samozřejmě že důležitější je to, co člověk říká, než jak to říká. Vtipně náš komisař například připomenul europoslancům postřeh TGM, že státy se udržují ideály, které jim daly vzniknout. Což samozřejmě platí i o Evropské unii a jejich ideálech: solidarita, jednota v různosti, integrace. Nicméně dojem, že Vladimír Špidla k nejsilnějším eurokomisařům patřit nebude, nedá se zaplašit.

Vladimír Špidla na "výslechu" hovořil česky, neboť čeština je jedním z jednacích jazyků Unie. Mám zlé tušení, že volba češtiny neměla původ v lásce k rodnému jazyku. Slováci jsou na všechno, co se týká národní identity a symbolů, daleko citlivější než Češi, a přesto jejich komisař Figeĺ předvedl brilantní angličtinu, přičemž předsedajícího Řeka pozdravil několika větami řeckými. Špidla po "grilování" na výboru odpovídal novinářům. Kdo v našem rozhlase slyšel alespoň výňatky z oné tiskové besedy, tvrdí, že zejména francouzštinu si náš komisař rozhodně ještě neosedlal. Prostě rozpaky, rozpaky.

Jednání výborů také ukázalo, že naši poslanci z komunistické a občanskodemokratické líhně rozhodně nelhali, když tvrdili, že v Bruselu budou Českou republiku zviditelňovat. Dvěma dotazy tam předvedli brilantní ukázku pokleslé české politické kultury, aby Brusel viděl, jak to na české sněmovní pavlači chodí. Zejména "věcný a odborný" dotaz poslance Milana Cabrnocha (ODS), na koho že to Špidla svede, až zkrachuje, a zda bude Unii zadlužovat, jako zadlužoval Českou republiku, byla figura tak hloupá a nízká, že by se za ni nemusela stydět ani ta nejposlednější hudrmanice. Jako by pan poslanec chtěl naplnit slova Viktora Dyka, že v Čechách se vždycky najde větší podlec, než by si člověk pomyslel. Z Bruselu tedy nic nového.

PRÁVO 29. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám