Hlavní obsah

Brožová - Polednová požádala o půlroční odklad trestu

PRAHA

Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, podala v pondělí k Městskému soudu v Praze žádost o šestiměsíční odklad svého šestiletého trestu za účast na justiční vraždě. Šestaosmdesátiletá žena žádost zdůvodnila svým zdravotním stavem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová-Polednová vypovídá u soudu.

Článek

Nástup do věznice s dozorem v Plzni-Borech určil Brožové-Polednové soud do konce října. Podle dřívějšího vyjádření jejího právníka se bývalá prokurátorka zároveň dovolala k Nejvyššímu soudu.

Brožovou-Polednovou poslal na šest let do vězení počátkem září odvolací senát pražského vrchního soudu, který však mimořádně zasedal v Plzni. Bývalé prokurátorce snížil nepravomocný osmiletý trest městského soudu. Již při jeho vynášení soudce Petr Braun prohlásil, že si Brožová-Polednová neodpyká pravděpodobně ani den.

Odvolací soud se případem zabýval už podruhé. V únoru vrchní soud ženu obžaloby z vraždy zprostil. Podle tehdejšího odůvodnění nebyla její role v procesu natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. Její čin označil za napomáhání k vraždě s tím, že je již promlčen. Nejvyšší soud osvobozující verdikt zrušil a vrchní soud své stanovisko přehodnotil.

Ve prospěch Brožové-Polednové nedávno podala žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě čtyř lidí včetně Milady Horákové, neomilostní.

Reklama

Související články

Klaus nedá Brožové-Polednové milost

Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a neudělí milost bývalé prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové. Nyní 86letá...

Výběr článků

Načítám