Hlavní obsah

Brněnští lékaři odmítli kritiku ivermektinu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně (FNUSA) se v úterním prohlášení ohradili proti tvrzením, podle nichž je podávání léku ivermektin experimentální léčbou, která není podložena důkazy z klinických studií. Zároveň varovali před užíváním léčiva určeného primárně k veterinárním účelům.

Foto: Novinky

Balení ivermektinu.

Článek

„Kolektiv lékařů z I. interní kardioangiologické kliniky se rozhodl použít ivermektin v rámci získání pilotních zkušeností a na podkladě doporučených postupů publikovaných skupinou amerických lékařů z aliance FLCCC a na podkladě dat z mnoha menších klinických a epidemiologických studií,“ připomněla skupina tvořená přednosty, primáři a náměstkem nemocnice.

Připomněli rovněž, že ivermektin je registrován pro humánní užití a jako takový byl dovezen i do České republiky.

FLCCC: Lékaři, kteří se nebojí kontroverze

Amerika

Lékaři se odkazují na stanovisko americké autority NIH (National Institutes of Health), která podle nich konstatuje, že neexistují argumenty pro ani proti použití ivermektinu v rámci léčby covidu-19.

„Argumenty pro chybí z důvodu absence velké, placebem kontrolované, randomizované studie. Argumenty proti byly revidovány oproti původnímu negativnímu stanovisku, došlo tedy k určitému pozitivnímu posunu v hodnocení uvedeného léku i touto vědeckou institucí,“ připomněli s tím, že v nemocnici využívají pro léčbu covidových pacientů veškeré dostupné doporučené postupy, přičemž u vhodných pacientů zařazují i ivermektin.

Brněnský primář Rezek: Stav většiny pacientů, kteří dostali ivermektin, se zlepšil tak, že mohli jít domů

Domácí

Jde podle nich o  součást výzkumného projektu hodnotícího efekt komplexní léčby covidu. K zapojení vyzvali i další zdravotnická zařízení a další instituce.

O použití ivermektinu se lékaři přou po celém světě. Část je proti, protože jim chybí jednoznačný výsledek velké a kvalitně provedené studie, část poukazuje na to, že se za třicet let užívání 3,7 miliardy dávek ukázal jako bezpečný a pacientům s covidem v nemocnicích pomáhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám