Hlavní obsah

Brněnský zastupitel za zelené ničil plakáty konkurentů ve Znojmě

Právo, Novinky, fia, gö, tr, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zastupitel Brna - střed za Stranu zelených Svatopluk Bartík se ve čtvrtek přiznal, že poškozoval ve Znojmě volební plakáty znojemského starosty a kandidáta ODS do Senátu Petra Nezvedy. Zároveň odmítl, že by měl prsty v přelepování plakátů senátní kandidátky KSČM Marty Bayerové, na nichž byly sprosté výpady na její osobu a KSČM.

Článek

"Přelepování plakátů pana Nezvedy je politická satira," řekl Bartík Novinkám k samolepkám formátu A6, na kterých se místo původního sloganu "Znojmo - město s přívlastkem" objevilo "Znojmo - město s narcisem". Upozornil na to, že Nezvedovy plakáty visí i na místech, kde to neschválili památkáři.

"Cílem nebylo kandidáta Nezvedu vulgárně dehonestovat nebo poškodit jeho kampaň," uvedl Bartík, který se podílí na senátní kampani kandidáta zelených za Znojmo Tomáše Rothröckla.

"Setkali jsme se u náhodných kolemjdoucích s pochopením i s podporou,“ zdůraznil. Svým "zoufalým“ činem prý zelení reagovali na skutečnost, že město je plné podobizen starosty Nezvedy a lidi už toho mají "plné zuby“.

"Přelepky byly umístěny po dobu osmi až deseti hodin, aby ráno zaujaly lidi jdoucí do práce, a poté byly během dopoledne kompletně odlepeny, bez poškození plakátů pod nimi. V tuto chvíli jsem již v kontaktu s představiteli obou agentur, kterých se záležitost týká,“ doplnil Bartík.

Komunisté viní Bartíka i z poškozování svých plakátů

Podle volebního manažera KSČM Vladimíra Sáckého není vyloučeno, že se Bartík podílel i na poškozování plakátů Bayerové. Ta je stejného názoru. "Ta vazba mezi Brnem a Znojmem je tady možná,“ uvedla pro Právo.

To Bartík rezolutně popřel. "Nedošlo k poškození ničeho jiného než plakátů pana Nezvedy," řekl Novinkám Bartík.

Poslankyně Bayerová v minulých dnech dostávala maily hrozící fyzickou likvidací a obrátila se na policii. Byla jí přidělena ochranka, ale ona se jí vzápětí vzdala. "Já se nebojím, jsem už na to zvyklá. V minulosti mi dokonce bylo vyhrožováno utopením v Dyji,“ komentovala. Upozornila, že její mailovou adresu, na kterou jí chodily sprosté a výhrůžné zprávy, znají pouze lidé ze znojemské radnice.

Okamžitě na zjištění policie o Bartíkovi reagoval šéf komunistů Vojtěch Filip, když zaslal otevřený dopis předsedovi zelených Martinu Bursíkovi. "Ptám se Vás jako předsedy politické strany, zda to učinil na Váš příkaz nebo s Vaším vědomím a zda to je onen 'jiný' styl politiky, ke kterému se hlásíte a prosazujete jej?“ klade mu otázku.

Zelení se od Bartíkova počínání distancují

"Tato jeho práce pro pana Röthreckla není součástí nějaké schválené strategie Strany zelených,“ přiblížil místopředseda zelených a náměstek brněnského primátora Martin Ander a ke krajské kampani dodal: "Veškeré plakáty jsme vylepovali přes agentury, můžeme to doložit samozřejmě účtenkami.“

Bartík se podle něho za své počínání ale bude zpovídat své základní stranické organizaci. Pokud by se prokázalo, že Bartík přelepoval i plakáty Bayerové, o čemž Ander pochybuje, měl by se podle něho komunistické poslankyni omluvit.

Místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques popřela, že by šlo o způsob kampaně zelených. "Žádná taková instrukce od vedení nebyla, žádné přelepování, žádné černé výlepy,“ reagovala pro Právo.

Znojemští zelení mají s problém s radnicí

Předseda znojemské organizace Strany zelených Petr Dušejovský neví nic o přelepování plakátů ODS ve Znojmě členy své strany, kritizoval ale městský úřad, že "brání různými prostředky ve vedení krajské volební kampaně“.

Konkrétně uvádí, že znojemská radnice nevyhověla žádosti zelených na umístění poutačů konkrétního typu, a že museli odstranit řádně povolený a zaplacený předvolební stánek. Zeleným také vadí, že jim ODS přelepuje plakáty portrétem starosty.

:. Zeleným ve Znojmě vadí, že jim ODS přelepuje plakáty portrétem starosty Nezvedy.foto: Právo/Milan Vojtek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám