Hlavní obsah

Havlíček: Chystáme mimořádnou pomoc pro lidi ohrožené energetickou chudobou

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Zhruba 10 procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Záznam: TK ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu Video: ČTK

 
Článek

„Klienti, kteří jsou ohroženi energetickou chudobou, budou moci využít mimořádnou pomoc,” řekl Havlíček.

Podle něj se to týká zhruba 10 procent českých domácností. Jak bude pomoc vypadat, ministr zatím neupřesnil. „Forma se dojednává,” uvedl.

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů a jejich blízkých i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni.

Havlíček: Pokud EU zatrhne nulovou DPH z energií, pak bude pět procent

Ekonomika

Pomoc reaguje na zvyšující se ceny energií, což dopadá na domácnosti i podniky. Nového dodavatele energií si musí navíc hledat například 900 tisíc odběratelů skupiny Bohemia Energy, která skončila.

Ukončení činnosti oznámily ale i další firmy, jejichž zákazníci nyní mají na nalezení nového dodavatele půl roku. Na tuto dobu je přebírají jiné společnosti.

Vláda již kvůli zdražování energií snížila DPH na nulu u elektřiny a plynu, a to zatím na měsíce listopad a prosinec. Navrhuje však, aby osvobození od daně ve výši 21 procent platilo i příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám