Hlavní obsah

Březí, nebo Břeclav? Chyba soudu málem zpochybnila volby v okresním městě

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stěží uvěřitelný omyl se podařil pracovníkům Krajského soudu v Brně. V souvislosti s žalobami na neplatnost voleb zaměnili Březí a Břeclav. Ustavující zasedání nového zastupitelstva v okresním městě tak bylo odloženo zbytečně. Návrh na přezkoumání voleb se totiž vztahuje k obci Březí v okrese Břeclav.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Komunální volby v Břeclavi. Archivní snímek

Článek

Záměnu potvrdila mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. „Stalo se to chybou pracovníka při přenosu dat z listinné do elektronické podoby,“ potvrdila chybu mluvčí.

Nesprávná informace se tak objevila i na webových stránkách a záměna vedla k tomu, že v Břeclavi odložili ustavující jednání zastupitelstva, které bylo původně v plánu na středu 5. listopadu. Zbytečně, protože podle mluvčí tak břeclavské volby zpochybněny nejsou.

„Já mám v tuto chvíli pouze informaci od tiskové mluvčí, oficiálně nám od soudu nic nedorazilo,“ řekl v pátek tajemník Městského úřadu v Břeclavi Zdeněk Opálka.

„Na krajský soud odešla žádost starosty o oficiální vyjádření. Nemůžeme vycházet ze zprostředkované informace a nechceme riskovat, že se někde pod spisy ještě objeví nějaká zapomenutá žaloba,“ řekl tajemník. Těžko uvěřitelné pochybení soudu se u něj nesetkalo s pochopením.

„Nechápu, proč s tím dělali takové tajnosti. Kdyby podobně jako třeba soud v Ostravě nebo Ústí nad Labem zveřejnili, kdo návrh podal, nemuseli jsme to teď řešit,“ poukázal tajemník, že všem by bylo jasné, že volební sdružení Naše Březí nemohlo zpochybnit volby v Břeclavi.

Nikdo nevěděl, kdo měl hlasování zpochybnit

Zda městu pochybením soudu vznikla škoda, zatím nepotvrdil. „Co se týká platu starosty a místostarostů, tak ty by se vyplácely bez ohledu na spor. Pokud ale bude ustavující jednání zastupitelů po osmnáctém listopadu, vznikne stávajícímu vedení města další nárok na odstupné,“ upřesnil Opálka.

Zda budou peníze vyplacené v důsledku opožděného termínu prvního jednání nového vedení města vymáhat po viníkovi, jímž je krajský soud, tajemník zatím neví. Rozhodující slovo bude mít právě nové vedení města, které by mělo případně vzniklou škodu vymáhat. „Pokud taková situace nastane, budeme se jí zabývat,“ řekla mluvčí.

Chyba se provalila v okamžiku, kdy právník města Roland Vlašic volal na krajský soud, jak vypadá spor o neplatnost voleb. Až do té chvíle nebyl důvod k pochybnostem, vždyť i předchozí vyjádření soudu hovořilo o žalobě na výsledek voleb v okresním městě. Naopak, starosta Březí na Břeclavsku Petr Kern (nez.) marně hledal jejich obec v seznamu míst s podanou žalobou na volby.

Přiznání soudu o chybě jejich pracovníka rozetnulo nekončící dohady, kdo je autorem žaloby. Tradiční šuškanda v Břeclavi byla bezradná, nikdo nemohl vypátrat původce napadení voleb. K dispozici bylo jen vyjádření mluvčí soudu, že to byla jedna ze stran účastnících se voleb.

A tak podle některých byly, stejně jako i v minulosti, zpochybněné volby kvůli výsledku hlasování v domově seniorů, další zase tvrdili, že to jen končící vedení si chce prodloužit dobu svého působení a získat na přilepšení další peníze. Pravda nakonec byla jiná.

Volby zpochybněny nejsou

V pátek se končící vedení Břeclavi dohodlo se zástupci budoucího vedení města na urychleném svolání jednání zastupitelstva.

„Dopoledne dorazilo vyjádření Krajského soudu v Brně, že volby skutečně zpochybněny nejsou. Vedení města se dohodlo na svolání ustavujícího jednání na den 17. listopadu,“ řekl tajemník Zdeněk Opálka. Skutečnost, že se jedná o státní svátek, nemá na jednání vliv.

„Bylo to nutné i proto, že pokud by bylo jednání o den později, vznikl by končícímu vedení města nárok na další odstupné a tomu jsme chtěli, po dohodě všech zúčastněných, předejít,“ dodal tajemník.

Operativnost radnice tak ušetřila městu i potenciální spor, v němž by po soudu muselo vymáhat zbytečně vyplacené peníze na odstupné pro starostu a místostarosty, kteří ve funkcích končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám