Hlavní obsah

Bradáčová: Pokud se nedodržují základní právní pravidla, nemají policie a státní zastupitelství smysl

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ve středu na konferenci o vymahatelnosti práva v ČR v nebývale ostrém projevu mimo jiné uvedla, že v obchodních a dalších civilních sporech legislativa právníkům umožňuje naprosto cíleně zneužívat trestního zákoníku. Zaroveň také připomněla obecnou právní tezi, že pokud se nedodržují základní právní pravidla, nemají policie a státní zastupitelství smysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Zákonodárci musí podle Bradáčové při tvorbě legislativy respektovat základní právní principy, a to že nejprve ve věcech nastupuje civilní právo a poté až trestní. Chybná legislativa podle ní umožňuje zneužívání trestního zákoníku v podávání nesmyslných a "šikanózních" trestních oznámení a kriminalizace osob, které jsou jinak účastníky civilního řízení.

Díky zneužívání trestního řízení se podle ní strany sporu, které této šikany využívají, snadno dostávají k citlivým informacím, s nimiž pak obratem nakládají v civilním řízení.

„A dělají to právníci,“ uvedla Bradáčová. Podle ní se i v legislativě žije ze dne na den. Uvedla, že se tak děje kvůli nekoncepčnímu jednání politiků.

Její slova potvrdil i čestný prezident soudcovské unie Libor Vávra: „Máme například vysoký počet policistů v přepočtu na množství obyvatel, ale kde ty policisty vidíme? Sedí většinou v kanceláři, nebo obecní policie především řeší, zda stojím na zákazu parkování,“ uvedl.

Podle něj není důvěra v politiky, zákonodárce a dokonce nelze důvěřovat ani dopravním předpisům. Jako příklad uvedl, že na jedné hlavní silnici na výjezdu z Prahy je omezení rychlosti na 50 kilometrů v hodině kvůli hluku, ačkoli v místě nejsou žádné domy, ale v opačném směru na tom samém místě je 80 kilometrů v hodině.

O nekoncepčním jednání politiků hovořil i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. „Nechutná politická kazuistika ohrožuje již tak chatrnou legislativu,“ prohlásil Sváček. Onou politickou kazuistikou měl na mysli například to, že když se stane trestný čin vyvolávající pozornost médií, tak politici hned urychleně a nekoncepčně mění zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám