Hlavní obsah

Bradáčová: Klika v ODS není jediná, je víc skupin, kterým vadím

Právo, Radim Vaculík

Ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová je navržena do funce pražské vrchní státní zástupkyně. Spekuluje se, že právě ona byla důvodem, proč premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Bradáčová, která je tento týden na dovolené v Rakousku, Právu řekla, že klika v ODS není jediná, které vadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Vypadá to, že právě kvůli vám byl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolán z funkce.

Nevím, jestli to tak opravdu je, (úsměv), pan premiér to ale řekl jinak. Co na to říká pan ministr?

Ten litoval toho, že nestihl podepsat vaše jmenování vrchní žalobkyní v Praze. To, že bude odvolán, se prý dověděl po ranním grémiu ODS, a tudíž nebyl na ministerstvu, takže už nebylo kdy ten podpis pod vaše jmenování dát.

Aha. A proč to neudělal včera (v úterý) večer?

Uvedl, že s vámi chtěl ještě osobně hovořit, ale prý jste na dovolené.

Ano, odjela jsem na týden do Rakouska.

Co na odvolání Jiřího Pospíšila říkáte?

Pro mě byla ta informace překvapující. A informace o důvodech nemám.

Dobře, ale určitě víte, komu jste vadila. Říká se, že určité klice v ODS.

Myslím si, že to nemusí být jen určitá klika v Občanské demokratické straně jako jediná. Jsou určité skupiny, kterým asi bezesporu vadím.

Před časem jste mi řekla, že nechcete být vrchní žalobkyní. Proto mě překvapilo, že jste nabídku od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přijala.

To je zákonný předpoklad, jinak by ani nemohl ten návrh podat. Víte co, určité podmínky jsou nastavené a pro mne byl ten souhlas dán i tím, že se pokračuje dál ve věcném záměru zákona o státním zastupitelství, kde se s vrchními zastupitelstvími nepočítá.

To znamená, že jste chtěla v nabízené funkci působit jen dočasně?

Přesně tak. Pro mě bylo základní ujištění od nejvyššího státního zástupce, že ta koncepce (s rušením vrchních zastupitelství), kterou on razí, jede dál. Mé angažmá by bylo jen do té změny.

Hovořila jste o skupinách, které vás nechtěly ve funkci vidět. Můžete je přiblížit?

Nebudu to komentovat.

Jak vnímáte rozhodnutí odvolat pana ministra?

Jak říkám, pro mě ty oficiální důvody jsou naprosto překvapující. O podfinancování justice se přece ví dlouhá léta.

Můžete zhodnotit působení Pospíšila ve funkci?

Přestože nemusíme jako justice souhlasit s některými legislativními návrhy, tak především jeho působení v legislativě hodnotím velmi pozitivně. Měli by to ale zhodnotit především voliči.

Ale jako šéfka unie státních zástupců můžete hodnotit jeho postoj vůči zastupitelství.

Pokud jsme něco potřebovali, tak jsme ty záležitosti vykomunikovali a jeho zásadovost v posledním období ve vztahu ke státnímu zastupitelství beru jako upřímnou a vážnou snahu naplnit ta slova, která dnes řekl, tedy dát zastupitelství takový prostor, aby se stalo svébytnou institucí.

O tom, že budete vrchní žalobkyní v Praze, už hovořil nedávno ve Sněmovně při rozhodování o svém vydání poslanec David Rath.

Jasně, protože se o mém jménu spekulovalo už déle. Ta spekulace byla ve hře už po prvním odvolání Vlastimila Rampuly z funkce (loni na podzim). Žádný jiný význam tomu nepřikládám, proto jsem se proti tomu (výroku) ani nijak neohrazovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám