Hlavní obsah

Božské Rio: Někteří v Brazílii přejí hrám nezdar

Atmosféra v brazilském Riu de Janeiro před vypuknutím her není ideální, některé politické kruhy v zemi si přejí, aby se jejich pořádání nezdařilo, řekl v pátek v pořadu Božské Rio na serveru Sport.cz brazilský scénograf a výtvarník Ricardo Hoineff. Zároveň ale dodal, že Brazilci se umějí radovat a jakmile událost odstartuje, napětí pomine.

Premiérový díl pořadu Božské Rio na Sport.czVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je smutné, že v posledních letech, když bylo fotbalové mistrovství a teď ta olympiáda, politická situace tam není úplně nejlepší,“ řekl Hoineff. „Někteří lidé vyloženě chtějí, aby se to nepovedlo, aby mohli ukazovat, že vláda krade,“ přiblížil rodák z Ria, který už 25 let působí v Česku.

„Brazilci dokážou mít radost z každé maličkosti, stačí trošku bouchat na stůl a tři lidi už začínají tančit,“ vyjádřil optimismus Hoineff. „Ještě do dnešního večera je hrozná atmosféra, je to nepříjemné, ale začne ceremoniál a už to jede,“ dodal v rozhovoru s Liborem Boučkem, moderátorem pořadu, který na Sport.cz běží živě od pátku po celou dobu konání her každý den od devíti hodin ráno.

V Riu de Janeiro se v roce 2007 konaly Panamerické hry, v roce 2014 mistrovství světa ve fotbale a letos olympiáda. Hoineff připustil, že ačkoliv je to pro město z mnoha důvodů prospěšné, taková koncentrace sportovních svátků může být přílišná. „Na druhou stranu, co si budeme říkat, to je štěstí mít takové akce ve městě,“ dodal.

Rio nabízí úchvatné výhledy

Návštěvníkům, kteří do Ria přijedou podpořit české sportovce, ale i všem dalším turistům doporučuje návštívit nejen horu Corcovado, odkud na město shlíží legendární socha Krista Spasitele, ale také další dominantu, Cukrovou homoli (Pão de Açúcar), což je hora vypínající se z Atlantského oceánu, jež nabízí úchvatné výhledy na město.

„Když tam Čech nebo Středoevropan přijede, z jedné strany uvidí město a oceán, z druhé stany jsou ty kopce. Ty jsou geologicky velmi staré, takže tam máte ty obrovské monolity, ty obrovské šutry. Na ně se dá jezdit a podívat se na ten pohled. Město a hned u toho roste les, prales, který pak jde až do středu Brazílie,“ přiblížil lákadla Ria Hoineff.

Dalšími hosty premiérového dílu Božského Ria byli olympijští medailisté. Fotbalista Ladislav Vízek přivezl v roce 1980 zlato z Moskvy, hokejista Martin Procházka pak v roce 1998 slavil zlato v Naganu. Tajemství chuti brazilské kávy přiblížil barista Jakub Hartl a kadeřnický mistr František Brabec na hlavě editora Novinek.cz vytvořil účes hvězdného brazilského fotbalisty Neymara. Ryzí brazilskou sambou pak navodila karnevalovou atmosféru tanečnice Veronika Lálová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám