Hlavní obsah

Bouřka způsobila na Šumavě škody jako orkán Niklas

Právo, orh

Srovnatelné, nebo ještě větší škody než orkán Niklas, který v roce 2015 vyvrátil na Šumavě stromy o objemu 35 tisíc kubíků dřeva, napáchala bouřka v noci na sobotu. Polomy se budou odstraňovat několik měsíců a Správa Národního parku Šumava nedoporučuje lidem, aby se vydávali do některých lesních oblastí. Například cesta k Plešnému jezeru je zapadaná stromy.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Silný vítr vyvracel na jihu Čech stromy například i v Žáru na Novohradsku.

Článek

Právu to sdělil mluvčí správy národního parku Jan Dvořák. „Podle prvních odhadů jsou polomy v řádech desítek tisíc kubíků. Škody jsou koncentrované na nejjižnější část parku, to znamená Stožecko, nebo okolí Nové Pece. Právě v této oblasti je spousta cyklotras a stezek. Třeba Plešné jezero je úplně nepřístupné a teprve tam budeme rozsah škod zjišťovat,“ uvedl Dvořák.

Správa parku bude kvůli nebezpečí žádat v příštích dnech o zákaz vstupu do některých lesů obce s rozšířenou působností. „V současné době nedoporučujeme lidem, aby se do některých postižených oblastí vydávali. Stále hrozí pády nalomených stromů. V případě zákazu by mohli být za porušení i pokutováni,“ vysvětlil Dvořák.

Foto: Jitka Götzová

Následky bouřky v Boubíně

Podle něho budou škody stejné nebo vyšší jako při orkánu Niklas. „Ovšem orkán Niklas byl na celém území, tady je to koncentrované do té nejjižnější části Šumavy,“ doplnil Dvořák.

Odstraňují škody

Na odstraňování škod pracovali ještě během neděle i energetici. Po bouřce byly bez proudu tisíce domácností. „Podařilo se nám připojit všechny větší aglomerace a dnes obnovujeme dodávky elektřiny především v okolí Malont na Českokrumlovsku a kolem Želnavy na Prachaticku. Připojeni tak budou všichni stálí odběratelé,“ konstatoval mluvčí společnosti E.ON ČR Vladimír Vácha. Připustil, že některé chaty, kde není stálý odběr, by mohly být bez proudu i v pondělí.

Z původně omezených tratí železnic zbývaly v neděli už pouze úseky Počátky - Veselí nad Lužnicí, Jílovice - České Velenice, Summerau - Velešín a Rybník - Lipno nad Vltavou. „Počítáme, že většinu tras obnovíme ještě dnes. V pondělí by se měl zprovoznit poslední úsek mezi Rybníkem a Lipnem,“ poznamenal Pavel Tesař ze Správy železniční dopravní cesty.

Bouřka v noci na sobotu zasáhla celé jižní Čechy a způsobila škody za milióny korun. Jihočeští hasiči měli přes 350 výjezdů především kvůli popadaným stromům.

Reklama

Související témata:

Související články

Po bouřkách je část jižních Čech bez proudu

Na jihu Čech se po noční bouřce nepodaří v některých oblastech obnovit dodávky elektřiny ani do nedělního rána. Bez proudu jsou stále tisíce domácností. Právu...

Výběr článků

Načítám