Hlavní obsah

Další tornádo na Lounsku? Stebno hlásí škody za desítky milionů

• Aktualizováno

Bouře ve čtvrtek značně poničila obec Stebno u Kryr na Lounsku. Meteorologové se stále více přiklánějí k názoru, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě je stovka hasičů, dobrovolníků. Starosta Kryr Miroslav Brda řekl, že nikdo nebyl zraněn.

Následky silné bouře na Lounsku Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že to bylo menší tornádo. Potvrdit to ale musí ještě šetření na místě, síla jevu se bude posuzovat podle zjištěných škod. Zatím jsme viděli polámané stromy, sebrané střechy,” řekla Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"V tuhle chvíli to zase vypadá, že to asi tornádo bylo, ale ještě potřebujeme nějaké další zkoumání na definitivní potvrzení," uvedl ve 20:40 Tomšů. Odpoledne se meteorologové přikláněli k verzi, že obci zasáhla extrémně silná bouře a krupobití.

Obec Stebno spadá pod město Kryry. „V obci pracují zaměstnanci města, profesionální i dobrovolní hasiči, energetici. Zprůchodňujeme cesty, aby se v případě potřeby dostaly sanitky k lidem,” uvedl starosta Kryr Brda.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Poničená obec Stebno u Kryr na Lounsku

Několik domů je bez střech, spadly stodoly, poničené jsou automobily.

„Máme připraveného statika, který posoudí, zda domy jsou obyvatelné. Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun,” řekl Brda. „Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku vznikla spoušť,” dodal.

Rychlost větru dosáhla 219 km/h, domy neměly šanci

Domácí

Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích, nejvážnější situace je ale právě ve Stebně. Kryry nabídly občanům náhradní ubytování. Nikdo této možnosti podle starosty nevyužil.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Poničená obec Stebno u Kryr na Lounsku

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Poničená obec Stebno u Kryr na Lounsku

Město nechalo do obce přivézt i základní potraviny, do večera by energetici mohli obnovit dodávky. „Bohužel se nám stává to, že přijíždí cizí lidé, kteří tam nemají co dělat, pouze překáží záchranářům," zdůraznil starosta.

Následky bouřky v Blatnu na LounskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Bouřka prošla také vedlejší obcí Blatno. „Bylo to deset minut hrůzy. Šlo to v takovém pásu přes naší obec a potom údolím směrem na Stebno. V lese nad Blatnem to lámalo stromy, jako by to byly pastelky,” popsal místní obyvatel Novinkám.

V Česku je zdokumentováno přibližně jedno až pět tornád ročně. Ve čtvrtek se tornádo vyskytlo i na jihu Moravy, kde v několika obcích poničilo množství domů a způsobilo škody za stovky milionů.

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám