Hlavní obsah

Bouře na Hradecku vyvracela stromy, desítky domácností jsou bez proudu

Hradec Králové
Aktualizováno

Přívalové deště v pondělí ráno na Náchodsku zaplavily některé silnice. Energetikům bouřky se silným větrem způsobily desítky poruch, zejména na Trutnovsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Voda zaplavila silnici a železniční přejezd na okraji Jaroměře na výpadovce na Trutnov. U železničního přejezdu přestala fungovat světelná signalizace a silnice je uzavřená, uvedla policie.

Voda z polí zaplavila hlavní silnici z Hradce Králové do Náchoda v obci Dolany a v Jaroměři. Místy teklo až 30 centimetrů vody. V Náchodě voda zaplavila silnici pod mostem v Kladské ulici. Hasiči vyjeli k čerpání vody ze sklepa v náchodské Řezníčkově ulici.

Padají celé stromy

Stromy a větve popadané do vedení způsobily deset poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Nejhorší situace je na Trutnovsku a v podhůří Orlických hor. "Předpokládáme, že během dneška se nám poruchy podaří opravit. Někde je již půda podmáčená a padají celé stromy," řekla mluvčí energetiků z firmy ČEZ Šárka Beránková.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se nad Královéhradeckým krajem udržovalo ráno pásmo silných bouřek, ve kterých mohlo ojediněle spadnout kolem 50 milimetrů srážek. V oblastech zasažených přívalovými srážkami hrozí rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst či sklepů a podemletí silnic a železničních tratí.

V sousedním Libereckém kraji měli hasiči kvůli bouřkám v noci a ráno 21 výjezdů ke stromům, které spadly na silnice. "Problémy byly napříč celým krajem, vyjížděli jsme spíše do menších obcí," uvedl krajský operační důstojník hasičů. Padající stromy nikoho nezranily a nezpůsobily ani vážnější škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám