Hlavní obsah

Borůvky dozrávají, krkonošští ochranáři bojují s bezohlednými sběrači

Právo, Vladislav Prouza
Krkonoše

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP)omezí od čtvrtka 20. července kvůli sběračům borůvek vstup do některých oblastí parku. Obává se totiž o borůvkové keře, které devastují sběrači se širokými hřebeny, tzv. borůvkovými kombajny. Omezení bude platit do 15. října. Opatření se nedotkne běžných návštěvníků hor, uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Češi ročně nasbírají až deset tisíc tun borůvek.

Článek

Úroda borůvek v Krkonoších letos slibuje vyšší výnosy než v minulých letech, kdy ovoce stačilo sotva pro ptactvo. Ochranáři proto již po sedmnácté omezí vstup do nejrizikovějších lokalit.

„Pracovníci Správy KRNAP označí dotčené lokality přímo v terénu. Opatření v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení,“ upřesnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Foto: Správa KRNAP

Ochranáři se připravují na borůvkáře.

Prevence proti borůvkářům postihne zhruba 15 procent rozlohy národního parku. „Zkušeností z minulých let ukazují, že česká veřejnost si na toto omezení zvykla a většinou je respektuje,“ podotkl Drahný.

Pro sběrače představuje letošní sklizeň borůvek možnost slušného sezónního přivýdělku. Party vesměs Poláků a Ukrajinců připravují horská zvířata o cenný zdroj potravy, po svém „nájezdu” za sebou nechávají doslova měsíční krajinu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Omezení vstupu do vybraných lokalit bude platit od 20. července do 15. října.

Borůvky prodávané v rozmezí od jednoho sta do sto třiceti korun za litr většinou končí v místních restauracích. „Lidem, kteří chystané opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají – hřebenového česáčku na borůvky,“ upozornil Drahný.

Češi ročně posbírají kolem 10 tisíc tun borůvek odhadem za 700 miliónů korun. Malin natrhají čtyři tisíce tun a všech lesních plodů každoročně nashromáždí zhruba 40 tisíc tun dohromady za tři miliardy korun.

Reklama

Související články

Úroda borůvek má být letos povedená

V lesích v Krušných horách se letos urodí obrovské množství borůvek. Místní jim přezdívají krušnohorské modré zlato. Začaly růst i houby, hlavně hřiby.

Výběr článků

Načítám