Hlavní obsah

Boj o vedení Prahy: Byla to vendeta, bez nás to nepůjde, zní z TOP 09

Praha
Aktualizováno

Do boje o vedení Prahy se přihlásila i TOP 09, která coby opoziční strana navrhla odvolání rady. Chování stávající koalice, která si v noci navzájem odvolávala radní, označila za vendetu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) trvá na tom, že koalice je stále funkční. V osekané sedmičlenné radě má teď hnutí ANO většinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Článek

„Máme za to, že budoucí konstrukce se neobejde bez TOP 09, která v té věci bude hrát významnou roli,“ uvedl v pátek dopoledne šéf klubu TOP 09 Václav Novotný, který přiznal, že jej výsledek nočního hlasování, při němž byli odvoláni čtyři radní, překvapil.

Pokud se podle něj nepovede stávající koalici ANO, ČSSD a trojkoalice resuscitovat, vstoupí TOP 09 do vedení města.

Kalousek: Jedině začít od nuly

„Jsme oslovováni ze všech stran,“ dodal Novotný s tím, že strana si hodlá dát na čas a nechce situaci řešit unáhleně, ale na základě programového i lidského souladu. TOP 09 je podle Novotného na rozdíl od koaličních stran jednotná.

Odvolání čtyř radních bylo podle něj „vyřizováním účtů“. „Kdokoli si projde ta hlasování, uvidí, že to bylo jenom vzájemné ničení v té koalici – vendeta,“ shrnul Novotný současné vztahy v koalici.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že do současné koalice jeho strana nevstoupí. Potvrdil vyjádření Novotného a dodal, že jednání o možných řešeních by měla začít „od nuly“. Kalousek se dlouhodobě vymezuje proti ANO a zejména proti jejímu předsedovi Andreji Babišovi.

Zájem vstoupit do současné koalice již vyslovili Piráti se čtyřmi  zastupiteli. ODS se naopak jakékoli vlády ve městě účastnit nechce.

ANO má teď v radě většinu

Rada města má po odvolání čtveřice radních celkem sedm členů, což jí i nadále umožňuje dále fungovat. Na rozdíl od minulého složení má nyní hnutí ANO v radě se čtyřmi zástupci většinu. ČSSD má nově místo tří jednoho zástupce a Trojkoalice namísto tří dva.

Primátorka Krnáčová tvrdí, že koalice dále funguje, nicméně zejména ze strany Trojkoalice, tvořené lidovci, Stranou zelených a STAN, zaznívají hlasy o porušení koaliční smlouvy a nefunkčnosti stávajícího modelu. Jasněji by mělo být v pondělí po jednání jednotlivých klubů.

Trojkoalice uvedla, že z koalice „prozatím“ neodchází a je připravena jednat se všemi stranami vyjma komunistů.

Pomsta, zní z ČSSD

Sociální demokraté se nad chováním Trojkoalice pozastavili, neboť k odvolání dvou radních za ČSSD prý nebyl důvod.

„Strana zelených nikdy žádného člena rady za ČSSD nekritizovala z programového hlediska, ale jejich noční čin považujeme pouze za pomstu kvůli odvolání Matěje Stropnického,“ uvedl za pražskou ČSSD mluvčí Lukáš Henzl. ČSSD proto chce okamžité svolání koaličního jednání.

STAN mluví o rozšíření koalice

Vedení pražské organizace STAN po pátečním jednání konstatovalo, že koalice na stávajícím půdorysu není funkční. „Bude se muset asi nějakým způsobem rozšířit nebo s ní něco udělat, aby plnila své úkoly a byla stabilnější," řekla radní Jana Plamínková.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu je nyní osm klubů. ANO má 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou také čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám