Hlavní obsah

Bohumín uctil oběti nedávné tragédie kostelními zvony

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 11 minut se dnes, v sobotu 12. září, v podvečer rozezněly kostelní zvony Bohumínem. Město tak přesně po měsíci uctilo památku 11 obětí tragédie ze soboty 8. srpna. Pietní akt udělal pomyslnou tečku za smutnou událostí.

BEZ KOMENTÁŘE: Bohumín uctil oběti nedávné tragédie Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Na dnešek jsme plánovali tradiční vinobraní. Akci jsme vzhledem k srpnovým událostem zrušili a namísto ní proběhla pieta,“ vysvětlil starosta Petr Vícha (ČSSD).

Zvony ze všech kostelů se městem rozezněly v 17.45, což bylo ve stejnou dobu, kdy v sobotu 8. srpna v panelovém domě na Nerudově ulici vypukl v jednom z bytů po útoku žháře ničivý požár.

U paneláku v Bohumíně, kde zemřelo 11 lidí, vznikne pietní místo

Krimi

Zvuky zvonů ale život ve městě nijak zvlášť nezměnily, Několik kulturních akcí, například Skřečoňský festival v části Skřečoň, organizátoři na dobu zvonů přerušili. Jinak ale nebyla pieta v ulicích poznat. Lidé seděli na zahrádkách, děti si hrály na hřištích bez toho, aniž by činnost přerušili.

Vzpomínkovou akci ale přivítali. „To víte, že ta tragédie pořád rezonuje Bohumínem. Bydlím kousek od toho místa,“ přiznala důchodkyně paní Marta s tím, že uctít památku obětí zvoněním byla správná věc.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vyhořelý byt panelového domu v Bohumíně na Karvinsku

Do budoucna chce radnice vybudovat v okolí vyhořelého věžáku pietní místo. „Jde o citlivou záležitost. Chápeme, že rodinní příslušníci a přátelé obětí si budou chtít připomenout výročí a zapálit svíčku. Na druhou stranu vnímáme, že obyvatele domu si nechtějí prožitou hrůzu každodenně vybavovat. Nepřejeme si, aby se toto místo v budoucnu stávalo cílem neohlášených davových shromáždění. Proto musíme zvolit decentní řešení. Věřím, že architekti si s tím poradí,“ doplnil starosta.

Město stále neví, jakou škodu mu ničivý požár udělal. Odhadem jde o 8 až 10 milionů korun, většinu by měla uhradit pojišťovna. Až do konce září pokračuje veřejná sbírka ke zmírnění následků neštěstí, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj. Aktuálně v ní je 2,592 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám