Hlavní obsah

Bobošíkové Suverenita podá dvě žaloby na neplatnost voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Suverenita - blok Jany Bobošíkové podává Nejvyššímu správnímu soudu dvě žaloby na neplatnost voleb. Dá i stížnosti Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Radě České televize. Suverenita byla podle Bobošíkové poškozena ve veřejnoprávních médiích, konkrétně v České televizi, a také Českým statistickým úřadem při sčítání hlasů ve volbách.

Bobošíkové Suverenita podává dvě žaloby na neplatnost volebVideo: Novinky

 
Článek

Podání budou odeslána ještě v pondělí, řekla Bobošíková novinářům. Strana někdejší moderátorky Bobošíkové ve volbách získala necelých 3,7 procenta hlasů.

Bobošíkové strana si bude stěžovat na Českou televizi i Český rozhlas, jejichž předvolební průzkumy údajně partaj poškodily. Podle Bobošíkové jsou právě průzkumy, na základě nichž si veřejnoprávní média zvala zástupce stran k debatám, na vině volebního neúspěchu. Nejvíce byla Suverenita v tomto ohledu poškozena v Moravskoslezském a Středočeském kraji, uvedla Bobošíková.

Stížnosti mediálním radám Bobošíková zdůvodnila tím, že Česká televize podle ní porušila v souvislosti s předvolebními průzkumy zákon. Poukázala rovněž na to, že zástupci Suverenity se nemohli vyjádřit v televizi v přímém volebním vysílání. "Suverenita jako by neexistovala," postěžovala si nejvýraznější osobnost strany.

"Suverenita obsadila osmé místo na volebním žebříčku. Stalo se tak navzdory tomu, že o Suverenitě a jejích osobnostech média tvrdošíjně mlčela a dávala přednost jiným stranám,“ uvedla mimo jiné v pondělí Suverenita na svém webu.

Před soud půjde i statistický úřad

"Výsledek Suverenity není tedy výsledkem práce podivně motivovaných novinářů a pochybných agenturních průzkumů. Není ani marketingovým produktem agentur, zaplacených penězi podnikatelů, kteří si tak de facto dočasně koupili v naší zemi politickou moc,“ tvrdí dále vzkaz příznivcům Suverenity, pod nímž jsou podepsáni kromě Bobošíkové také šéf strany Petr Hannig a manažerka Jana Volfová.

Suverenita také žaluje údajný rozdíl mezi skutečným počtem odevzdaných hlasů v jednom z okrsků a údajem, který se objevil na volebním webu Českého statistického úřadu. Suverenita dostala v okrsku podle protokolu 40 hlasů, na oficiálních volebních stránkách byl údaj 18 hlasů, tvrdí Bobošíková.

Stěžuje si také 11 voličů

Nejvyšší správní soud do pondělního poledne zaznamenal od voličů 11 stížností na okolnosti a průběh voleb do Poslanecké sněmovny. Z 11 voličských stížností se věcného projednání dočká zřejmě jen šest, protože pět prvních podnětů přišlo ještě před začátkem zákonné lhůty. Suverenita je zřejmě jedinou partají, která se na soud kvůli volbám obrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám