Hlavní obsah

Blízkým politiků se vyhnou majetková přiznání

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká veřejnost se v roce 2005 snad konečně dočká nejen novely, ale zcela nového zákona o střetu zájmů, který dostane všechny politiky a veřejné funkcionáře pod větší kontrolu občanů. Zákon by se však neměl vztahovat na blízké osoby politiků. Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU), který návrh zákona poslal vládě těsně před Silvestrem, tak ustoupil od verze, kterou chystal jeho předchůdce Karel Čermák.

Foto: Jiří Smutný

Taneční skupina Druhý dech: Pomáda po 50 letech

Článek

Povinnost hlásit získání nemovitosti, drahých věcí nad 250 tisíc korun nebo darů nad 300 tisíc totiž původně měli mít kromě samotných politiků a funkcionářů také jejich manželé či manželky, dále sourozenci, děti, rodiče, ale i druhové či družky.

Povinnost podávat každoroční prohlášení o svém majetku, příjmech i dluzích by měli mít nejen poslanci, senátoři, členové vlády a vedoucí představitelé státní správy jako dnes, ale i členové krajských a obecních zastupitelstev.

Nový zákon také, na rozdíl od toho stávajícího, obsahuje sankce - za nedodržení termínů při oznamování údajů by hrozila až třicetitisícová pokuta. Ten, kdo by ale zalhal nebo něco zatajil, by mohl dostat až půlmiliónovou pokutu.

Činitelé v karanténě

Novinkou oproti současnosti je i zavedení jednoroční "karantény" - po dobu jednoho roku od skončení výkonu funkce by se bývalý veřejný činitel nemohl stát společníkem nebo zaměstnancem firmy, o jejíž zakázce během posledních tří let ve výkonu funkce rozhodoval anebo spolurozhodoval.

Skončit by měla i dnešní praxe, kdy si poslanci a senátoři nebo zastupitelé přijdou ročně na pěkné peníze za funkce v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech právnických osob s majetkovou účastí státu, kraje nebo obce. V uvedených orgánech by sice mohli působit, ale pouze zadarmo.

Podle vyjádření náměstka šéfa legislativní rady vlády Václava Pelikána budou nyní návrh zákona znovu projednávat komise legislativní rady vlády. "Na program vlády by mohl přijít koncem ledna či začátkem února," uvedl Pelikán.

V Senátu už leží poslanecká novela

Již první týden v lednu by se ale Senát měl zabývat dílčí novelou stávajícího zákona o střetu zájmů, kterou koncem listopadu bez velké publicity schválila Sněmovna. Novela stejně jako Němcova verze rozšiřuje povinnost zveřejňovat příjmy a majetkové poměry na krajské zastupitele a na zastupitele v obcích s rozšířenou působností. Zavádí také sankci za porušení zákona, a to ve výši maximálně třicet tisíc korun.

Stanoví také, že takzvaní uvolnění zastupitelé samospráv ve společnostech, jež zřídily nebo ovládají kraje a města, nebudou pobírat za tyto funkce odměny. Ostatní, neuvolnění zastupitelé, budou za svoje působení v těchto funkcích odměny nadále dostávat, jejich výše ale bude veřejnosti dostupnou informací.

Autory novely byla skupina poslanců tří vládních stran, při hlasování ji ale podpořili i komunisté a také dvě poslankyně za ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám