Hlavní obsah

Blíží se nejparnější den roku. Spláchnou ho prudké bouřky, teplo ale zůstane

Novinky, fia

Dosud nejteplejší den letošního roku přijde do Česka v úterý, následovat ho bude studená fronta, na které se mohou tvořit silné bouřky. Relativně vysoké teploty těsně pod třicítkou ale budou panovat dál a o víkendu se bouřky vrátí, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.7.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na přelomu července a srpna panuje slunečné počasí, které překazí přechod studené fronty. Ta začne situaci v Česku ovlivňovat v úterý. „Mohou se na ní tvořit i silné bouřky. Před ní ale budou teploty kulminovat až na 34 stupních. Právě úterý bude zatím nejteplejším dnem od začátku letošního roku,“ informovala Honsová. Koncem týdne bude podle ní počasí u nás pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu, takže se bouřky o víkendu vrátí.

V pondělí bude skoro jasno až polojasno. „Odpoledne bude v krajích Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský a Olomoucký přibývat oblačnost a ojediněle se budou tvořit lokální přeháňky nebo bouřky,“ upřesnila Honsová. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů.

V úterý bude jasno až polojasno. Teploty po ránu klesnou na 17 až 13 stupňů, odpoledne dosáhnou až 30 až 34 stupňů. To jsou sice hodnoty letos ještě nevídané, nicméně žádný rekord se přepisovat nebude. „Pro 28. července jsou teplotní rekordy z roku 2013 – tehdy v odpoledních maximech rtuť teploměru kulminovala na hodnotách i přes 37 stupňů,“ připomněla meteoroložka.

Už během úterního večera začne počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, postupující ze západní Evropy dále k severovýchodu, na které se budou ojediněle tvořit silné bouřky, doprovázené nebezpečnými jevy, tj. přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Postupně bude přibývat oblačnosti a zejména v jižní a jihovýchodní části území bude postupně až zataženo s deštěm a bouřkami.

Ve středu bude polojasno až oblačno, ve východní polovině území až zataženo s deštěm a bouřkami. Postupně bude oblačnosti ubývat. Ráno nabídne teploty mezi 18 až 14 stupni. Přes den teploty vyšplhají na 24 až 28 stupňů, na západě se ale budou držet jen mezi 20 až 24 stupni.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ráno bude chladnější s teplotami mezi 14 až 10 stupni. Přes den teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů.

V pátek bude jasno až polojasno. Ráno se ochladí ještě víc, a to na 12 až 8 stupňů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou opět 23 až 27 stupňů.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Ilustrační foto.

V sobotu bude jasno až polojasno, během dne se místy při přechodně zvětšené oblačnosti vyskytnou přeháňky nebo bouřky. V noci spadnou teploty na 15 až 11 stupňů, přes den opět vyletí vzhůru, a to na 26 až 30 stupňů.

Na neděli hlásí předpověď jasno až polojasno, během dne se místy při přechodně zvětšené oblačnosti objeví přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, přes den bude opět teplo, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 25 až 29 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám