Hlavní obsah

Blesk zapálil na Liberecku dům, na severu Moravy lámal vítr stromy

Aktualizováno

Zapálený dům, popadané stromy a zatopené sklepy jsou následky silné bouřky, která se prohnala Libereckým krajem. Bouři provázely také lijáky, za posledních 24 hodin spadlo například ve Frýdlantu 70 milimetrů srážek, v Bedřichově téměř 63 milimetrů, v oblasti Nového Města pod Smrkem na Frýdlantsku přes 54 milimetrů. Části Moravy a Slezska pak potrápil silný vítr. Ten bude podle meteorologů hrozit až do odpoledních hodin.

Foto: HZS Libereckého kraje

Blesk zapálil dům na Liberecku

Článek

Ve Všelibicích zasáhl krátce po půlnoci blesk dům a zapálil střechu. Nikdo nebyl zraněn, škoda je ale 1,5 miliónu korun, řekla ČTK operační důstojnice hasičů v Liberci. Jinak podle ní hasiči vyjížděli hlavně čerpat vodu ze sklepů na Frýdlantsku a v Hrádku nad Nisou.

Popadané stromy zastavily v pátek ráno provoz na dvou železničních tratích. Do spadlého stromu najel ráno vlak mezi Horní Sytovou a Poniklou na Semilsku. Provoz je zastaven a vlaky nahradily autobusy. Ráno nejel ani vlak z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem, tam byl ale provoz rychle obnoven.

Foto: HZS Libereckého kraje

Blesk zapálil dům na Liberecku

Zatopené ulice ve Frýdlantu

Podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové jsou na Liberecku hlášeny dvě poruchy na vedení vysokého napětí právě v oblasti Frýdlantu, Bezděčína a Radimovic. "Na jedné lince jsou tři poruchy, které postupně vyhledáváme a opravujeme," řekla. Příčinou výpadku je podle ní silný vítr a polámané stromy a větve.

Ve Frýdlantu napršelo během 24 hodin přes 70 milimetrů srážek. "Kanalizace nestíhala vodu odvádět. Zatopeno bylo několik ulic města, hasiči zasahovali například v ulicích Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a na náměstí T. G. Masaryka. Zasažen byl i areál firmy TRW v Žitavské ulici, voda zaplavila také fotbalové hřiště a řadu sklepů ve městě," sdělila mluvčí tamní radnice Martina Petrášková.

Hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnal vítr

Přes 80 výjezdů k jednomu i více popadaným stromům či nebezpečným větvím zaznamenali v pátek ráno od 5.00 do 9.00 moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči. Nejvíce stromů spadlo na Frýdecko-Místecku, v oblasti Beskyd.

Situace v pátek v 9:00. Zdroj: windy.com

Meteorologové v pátek prodloužili výstrahu před silným větrem pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj až do 17 hodin. Vítr ráno na hřebenech Jeseníků a Beskyd dosahoval v nárazech rychlosti až 108 kilometrů v hodině a slábnout bude oproti původním předpokladům až odpoledne.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Nehoda u Petřvaldu

Popadané stromy byly možná příčinou střetu dvou osobních aut na silnici I/58 u Petřvaldu na Novojičínsku. Nehoda se stala kolem 8.30. „Jedno auto zřejmě narazilo čelně do stromu,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Při střetu se podle něj zranili dva lidé, záchranáři je převezli do nemocnice.

Silnice bude uzavřena kvůli nehodě i popadaným stromům minimálně na hodinu a půl. „Na místě zasahují dvě jednotky hasičů ze stanic Ostrava-Jih a Bílovec, přivolán byl i hasičský vyprošťovací speciál,“ podotkl Kůdela s tím, že hasiči budou muset odklidit tři stromy, které na silnici leží. „Místo je nebezpečné, kvůli silnému větru se ohýbají i další vzrostlé stromy, hasiči nechali odjet i všechna vozidla složek Integrovaného záchranného systému, po silnici se pohybují pouze v přilbách, a to s velikou opatrností,“ popsal.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Nehoda u Petřvaldu

Silný vítr přerušil i železniční dopravu mezi Heřmánkami na Novojičínsku a Vítkovem na Opavsku, na kolejích leží popadané stromy. Cestující jsou přepravování náhradní autobusovou dopravou.

Strom padl na dům

Kvůli větru mají v pátek plné ruce práce také hasiči v Olomouckém kraji, kteří odstraňují ze silnic spadlé stromy. Kvůli pádu stromu se ráno zastavil provoz na regionální železniční trati poblíž Jeseníku. V Jeseníku se pak strom po silném poryvu větru vyvrátil na rodinný dům a poškodil střechu.

Vítr strhl střechu u tribuny

Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli přívalovému dešti a bouřkám během čtvrtka a pátečního rána k 143 zásahům, přičemž denní průměr činí 35 výjezdů. Nejvíce zásahů měli na Nymbursku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. Nejčastěji hasiči čerpali vodu a odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Liberec uspořádá speciální prohlídky městem pro děti.

V Netřebicích na Nymbursku vítr strhl střechu tribuny u fotbalového stadiónu a v Jesenici u Prahy silný vítr poškodil střechu rodinného domu, který následně poškodil déšť.

Reklama

Výběr článků

Načítám