Hlavní obsah

Blbečci odkazující na exkrementy, okomentoval prezident Zeman akci Ztohoven

Právo, ČTK, bja
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý označil členy skupiny Ztohoven za „blbečky”, kteří neznají symboliku prezidentské standarty. Nabídl rovněž vlastní výklad jména uměleckého uskupení. Skupina v sobotu na Pražském hradě vyvěsila namísto standarty hlavy státu obří rudé trenýrky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Miloš Zeman na návštěvě Moravsloslezského kraje

Článek

„Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta, ale samozřejmě že ochranka selhala. To znamená, že prvním důsledkem je odvolání dosavadního ředitele policejní ochrany," řekl při návštěvě Moravskoslezského kraje k akci skupiny Zeman.

„Podívejte se, to je stejná skupina, která kálela v Národní galerii. Takže její název Ztohoven se dá vyložit dvojím způsobem – a ten druhý způsob, založený na exkrementech, je zřejmě přesnější,“ dodal prezident k umělecké skupině.

Postihy ochranky člen Ztohoven nechápe

Člen Ztohoven Petr Žílka je překvapený z toho, že větší postih za vyvěšení trenek nad Pražský hrad hrozí členům tamní ochranky než samotným aktérům akce. Současně ho šokovala hysterie, kterou akce vyvolala. Hrad jako demokratická instituce a oblíbená památka by podle něj měl být přístupným místem.

„Mně je těch vojáků líto. Hrad je vlastně otevřené turistické místo. K otevřeným demokratickým místům patří i to, že někdo jednou za čas vyleze na střechu a dá tam trenýrky,“ reagoval Žílka na zprávu, že kvůli incidentu byl odvolán šéf Útvaru pro ochranu prezidenta a další personální změny budou následovat. Trenýrky byly navíc podle něj jakousi upoutávkou na akci Hackers Congress Paralelní Polis 2015, který se v Praze odehraje ve dnech 2. až 4. října.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Akci ovlivnil nejen termín kongresu, ale také opravy. „Dalšími faktory bylo to, že na Hradě je lešení, a sobota, kdy se na něm nepracuje," řekl Petr Žílka. To, že dva z aktérů se převlékli za kominíky, bylo reakcí na situaci známou z médií, kdy žena z Domažlic zavolala policii na kominíka z údajné obavy, že jde o uprchlíka. „Kominík na střeše nebudí takovou pozornost, mysleli jsme, že to třeba oddálí střelbu, kdyby na ni došlo," dodal.

Zbytečná panika

Je přesvědčený, že není důvod k obavám, že by na Hrad byl spáchán teroristický útok. „Zeman se všemi teroristickými organizacemi může být velice zadobře. Jeho protiuprchlická dikce ohromně nahrává Islámskému státu. S Čínou a Ruskem se velmi kamarádí a představa, že třeba Obama nechá na Pražský hrad poslat bombu, je velmi absurdní,“ řekl Žílka.

S rozporuplnými reakcemi, které akce vzbudila, prý počítali.

Aktéry sobotního vyvěšení trenek policie podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení. Právník obou mužů ale trestní kvalifikaci zpochybňuje a mluví o střetu s právem na svobodný projev, v případě krádeže by podle něj bylo nutné prokázat záměr obohatit se a způsobit škodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám