Hlavní obsah

Blatný přijede do chebské nemocnice „zhodnotit situaci“. Ulevte nám, prosí ho už několik týdnů

Právo, vor
Cheb

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přijede ve čtvrtek na pracovní návštěvu do nemocnice v Chebu. V doprovodu hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (KOA) se chce seznámit se situací v chebské nemocnici. Ta už se několik týdnů potýká s návalem covidových pacientů a vládu prosí, aby mohla část z nich převézt do zařízení v Německu. „Musíme se rozhodovat, který pacient dostane ventilaci a který nikoliv,“ varuje primář tamní interny.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Urgentní příjem nemocnice v Chebu.

Článek

„Předem nás ministerstvo zdravotnictví (MZD) o nějaké podklady nepožádalo s tím, že tým ministra jede situaci zhodnotit a nikoliv provádět hloubkovou kontrolu,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu. „Nicméně my připravujeme některé materiály, které bychom chtěli předat nebo ukázat na dokreslení situace, která v nemocnici v Chebu je,“ dodal mluvčí.

Jak už dříve uvedl primář interního oddělení chebské nemocnice Stanislav Adamec, odborný personál nemocnice je kvůli pracovnímu zatížení již za hranou fyzických a psychických sil.

„Okolnosti nás bohužel stále nutí pacienty selektovat. Musíme se běžně rozhodovat, kterému z pacientů umožníme připojení na plicní ventilátor a kterému ne,“ uvedl před několika dny primář Adamec. V Chebu vznikla petice, která žádá ministerstvo zdravotnictví, aktuálně hlasy zhruba tří tisíc čtyř set signatářů, o otevření státních hranic s Německem pro převoz pacientů z přetížené chebské nemocnice.

Karlovarsko žádá převozy do Německa. Zvládneme to sami, odmítá vláda

Koronavirus

Vláda to ale odmítá s tím, že je stále dostatek volných lůžek pro chebské pacienty v tuzemských nemocnicích. Poukazuje, že již řádově desítky pacientů byly transportovány vrtulníky například na Vysočinu nebo do Českých Budějovic.

„Naši němečtí sousedé jsou v situaci, která je minimálně stejná jako ta naše. Z tohoto důvodu nepovažuji za korektní zatěžovat jejich nemocnice našimi pacienty, když si ČR může pomoci sama,“ vysvětlil v pondělí Blatný s tím, že české nemocnice mají přibližně dvacetiprocentní volnou kapacitu intenzivních lůžek.

Nemocnice v Chebu se sotva drží, chybějí sestřičky i lékaři

Koronavirus

Libor Dušek z Chebu, jeden z iniciátorů zmiňované petice, však tvrdí, že MZd od 12. ledna dosud na petici zaslanou přes datovou schránku nereagovalo. Jak dále uvedl, odpověď nepřišla ani na urgenci zaslanou o deset dní později, ve které mimo jiné přeposlal vzkazy petentů z řad pacientů, jež mají podle něj dokládat, že je chebská nemocnice skutečně přetížená.

Situace s nedostatkem volných lůžek se zatím nelepší. „V Chebu bylo ve středu ráno na intenzivních lůžkách sedmnáct pacientů s covidem-19 a dalších čtyřicet pět na standardních lůžkách. To znamená, že je nemocnice doslova plná po okraj. Bez jakékoliv jiné možnosti pacienty v nemocnici přeložit,“ uvedl Podracký, podle kterého situace v karlovarské nemocnici není o moc lepší. „Uvolnila se nám tam nějaká lůžka pro lehčí covidové pacienty, ale u intenzivních lůžek jsme stále těsně pod hranicí kapacity,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám