Hlavní obsah

BIS znovu varovala před aktivitami Ruska a Číny

Novinky, Jaroslav Soukup

Zájmy České republiky ohrožovaly loni ruské a čínské tajné služby. Zatímco Rusko se snaží o destabilizaci, Čína usiluje o vybudování pročínsky orientované globální komunity. Plyne to z loňské výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), která byla v úterý zveřejněna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

„Rusko usiluje o destabilizaci a rozklad svých protihráčů, zatímco čínským cílem je vybudovat sinocentrickou globální komunitu, kde ostatní národy uznají legitimitu čínských zájmů a přiznají Číně respekt, který jí (dle čínského mínění) náleží,” uvádí zpráva.

Na českém území dlouhodobě operují příslušníci a spolupracovníci všech ruských zpravodajských služeb: civilní rozvědky SVR, vojenské rozvědky GRU, vnitřní bezpečnostní služby FSB a Federální služby ochrany, přičemž důstojníci využívají diplomatického krytí, které jim poskytuje zdejší diplomatická mise, jejíž omezení je „mimořádně obtížné z důvodu dlouhodobé disproporce ve velikosti diplomatických misí ČR a Ruska”. Rusko má v ČR mnohonásobně větší diplomatický aparát, který výrazně převyšuje aparáty dalších zemí.

Zeman: Prezidentská kancelář chystá materiál k nepovýšení Koudelky

Domácí

Rusko podle BIS ustoupilo od státem řízených aktivit k nekonvenčním praktikám, které popsalo tak, že představitel ruské státní moci dá najevo své přání „a proxy aktéři mimo struktury ruské státní moci následně z vlastní iniciativy vykonají aktivity v souladu s předpokládanou vůlí či přáním ruské státní moci”. Patrná je podle zpravodajců i snaha Ruska o ovládnutí zdejší ruskojazyčné komunity.

Čína spoléhá i na závazky za pohostinnost

Čína (ČLR) oproti tomu využívá pro své aktivity nejčastěji diplomaty, novináře a akademiky, ale i sociální sítě ve snaze o ovlivnění veřejného mínění a šíření čínské propagandy. Loni se Čína angažovala zejména v akademické sféře a čeští zástupci byli zváni na konference, školení a další setkání do Číny.

„Pokud nedojde přímo ke zpravodajskému oslovení, může ČLR zahrnout účast na rozličných platformách spolupráce do svého propagandistického narativu, anebo alespoň využít závazků, které za čínské pohostinství vzniknou,” připomněla BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám