Hlavní obsah

Bezdomovci dostali od Armády spásy slavnostní menu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/CHEB

Hrachovou polévku, smažený řízek a bramborový salát na Štědrý den servírovali pracovníci Armády spásy v azylovém domě v pražských Holešovicích pro několik stovek bezdomovců. Zazpívat koledy, popřát klidné vánoční svátky a šťastný nový rok přišel lidem, kteří se z různých důvodů ocitli ve svízelné životní situaci, i pražský primátor Pavel Bém.

Foto: Aneta Přadková

Pavel Knebl přichází s kladivem nad zamrzlou řeku Tichávku

Článek

Ředitel azylového domu Armády spásy Neil Davies se nejdříve chopil kytary a i když češtinu ovládá jen trochu, bez problémů zvládl společně s bezdomovci zazpívat staročeskou koledu Nesem vám noviny. Poté - již anglicky - připomněl význam narození Ježíše Krista a naději, kterou lidem bez rozdílu dává.

Po krátké četbě z bible a modlitbě se bezdomovci pustili do štědrovečerní hostiny. Na cestu dostali dárkový balíček s potřebnými věcmi. Před azylovým domem v Tusarově ulici se tvořila fronta již dopoledne, kdy začalo první sváteční setkání u prostřeného stolu.

Armáda spásy nabídla teplé jídlo a alespoň na chvíli pocit zázemí všem, kteří si předem vyzvedli pozvánky. Dostalo se ale i na ty, kteří přišli rovnou z venku, kde dnes pořádně mrzlo.

Primátor Bém také jako každoročně v poledne rozdával příchozím na Staroměstském náměstí rybí polévku a přál jim hezké Vánoce a všechno dobré v novém roce. Pražané mu přáli totéž. "Je to už skutečná tradice," řekl mezi naléváním rybí pochoutky Bém, oděný v zástěře a bílé kuchařské čapce. Pomáhalo mu při tom několik magistrátních kolegů, protože fronta byla veliká.

V chebské noclehárně chybějí bačkory

Nově otevřená chebská noclehárna pro bezdomovce přijala už první návštěvníky. Chybějí jí však pro ně pantofle, prostěradla i kartáčky na zuby. Pracovníci charity by proto přivítali, kdyby jim někdo chybějící věci daroval, řekla ředitelka chebské farní charity Brigita Loosová.

V objektu bývalých chebských kasáren vznikla noclehárna pro 14 klientů. Úplně dokončena bude až v lednu, ale charita se rozhodla ji zprovoznit už těsně před Vánočními svátky. Ukázalo se, že to bylo dobře, protože nyní uhodily mrazy, řekla Loosová.

"Bezdomovci se zde mohou osprchovat, dostat čisté oblečení, teplou polévku nebo čaj a přespat. Ráno po přespání musí odejít. Večer se mohou zase vrátit, " uvedla ředitelka. Muži platí za nocleh symbolicky 20 korun. Kdo nemá na zaplacení, musí si nocleh odpracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám