Hlavní obsah

Bendl možná zruší tendr na lesní práce v Lesích ČR

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Václav Lang

Nově jmenovaný ministr zemědělství Petr Bendl řekl Právu, že nechá prověřit nedávno skončený a kritizovaný tendr Lesů ČR na lesní práce a prodej dřeva, ve kterém podle zatím neoficiálních informací zvítězila společnost Less&Forest. Bendl zmínil i možnost zrušení soutěže.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Bendl

Článek

„Tendr v Lesích České republiky je určitě tendr, kterému budu věnovat pozornost, je to tendr, který byl vlastně ukončen, vypsán, proběhlo výběrové řízení, byly otevřeny obálky. Já už přicházím v podstatě k hotové věci,“ řekl Bendl Právu.

„Určitě si nechám udělat analýzu k tomu, jakým způsobem ty tendry dopadly. Není-li tam nějaká pochybnost o výhodnosti či nevýhodnosti pro stát. Se vší vážností posoudím, do jaké míry, případně navrhnu až zrušení tendru,“ konstatoval nový ministr zemědělství. Jak dále uvedl, nechce předjímat, jak to celé dopadne.

Informaci o tom, že tendr vypsaný Lesy ČR na lesní práce a prodej dřeva do roku 2012 ovládla společnost Less, přinesla minulý čtvrtek agentura ČTK s odkazem na důvěryhodný zdroj z oboru. Agentuře tuto informaci následně potvrdil i šéf společnosti Less Jan Mičánek. [celá zpráva]

Firma údajně nabídla nejlepší cenu zhruba u tří čtvrtin ze 117 soutěžených územních jednotek. Mičánek však následně odmítl spekulace, že by jeho firma v tendru nabídla nereálně nízké ceny. Vítězové tendrů mají zajišťovat pěstební práce, těžbu a následný prodej dřeva.

Soutěž kritizovaly některé dřevařské organizace, které se obávají vzniku regionálních monopolů lesnických firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám