Hlavní obsah

Bendl chce snížit platy manažerům státních firem

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Petr Bendl chce kvůli nynější hospodářské krizi snížit platy manažerů státních firem. Zástupcům ministerstva v dozorčích radách státem vlastněných akciových společností proto navrhne, aby se zasadili o snížení platů těchto manažerů o 10 až 15 procent. Ministerstvo to v pondělí uvedlo v tiskovém prohlášení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr dopravy Petr Bendl

Článek

“V době ekonomické krize pokládám za správné, abychom odměny vrcholového managementu snížili o 10 až 15 procent. Jde o opatření, které by se určitě mělo týkat společností, jejichž hospodářské výsledky se nevyvíjejí uspokojivě. A to třeba právě v souvislosti se zmíněnou ekonomickou krizí,“uvedl ke svému návrhu ministr.

Zástupci ministerstva přednesou návrh na nejbližších jednáních příslušných orgánů jednotlivých společností.

Resort dopravy má své zástupce v dozorčích radách Českých aerolinií, v Českých drahách, společnosti ČD Cargo či v Letišti Praha.

Odměny snižují i soukromé firmy

Velké soukromé podniky snižují odměny zaměstnancům už od konce minulého roku. Podniky hledají, kde ušetřit a ve velkém snižují odměny především nejvyšším manažerům. Podle průzkumu společnosti Merces.cz pobíralo na začátku loňského roku odměny 37 procent lidí, nyní je to 33 procent lidí.

Velmi patrné je omezování odměn v zahraničí u firem, které potřebují státní pomoc. Velké automobilky v rámci restrukturalizace slibují, že nejvyšším manažerům, přestanou vyplácet na odměnách statisíce dolarů. Například šéfové automobilek Chrysler, GM a Ford slíbili, že si sníží plat na jeden dolar.

Anketa

Souhlasíte s návrhem snížit kvůli krizi platy manažerům státních firem?
Ano
96 %
Ne
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám