Hlavní obsah

Benda si má přijít převzít doktorát, který nechce

Právo, Marek Přibil
Plzeň

Poslanec a předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) uznal, že jeho rigorózní práce na plzeňských právech byla moc krátká a nesplnila tak formální požadavky. Vedení fakulty zmítané skandály požádal, aby znovu otevřelo jeho rigorózní řízení a umožnilo mu práci po doplnění znovu obhájit. Téměř ve stejnou dobu mu přišlo pozvání na doktorskou promoci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ODS Marek Benda (uprostřed)

Článek

Nyní je už mezi prvními adepty, kteří by mohli o titul JUDr. přijít. Na návrhu na jeho odebrání se totiž dohodl rektor Západočeské univerzity Josef Průša s děkanem práv Jiřím Pospíšilem.

„Socani mi aspoň zavolali“

Minulý týden si Benda posteskl na svém facebooku: „Nechci si stěžovat, ale ta Plzeň je fakt divná škola. Včera mi přijde oficiální pozvánka na slavnostní doktorskou promoci a dneska mi novináři zavolají, co že říkám na odebrání titulu. A nikdo mi to ani nedá vědět.“

Zopakoval, že by chtěl rozšířit svou práci. „Je fakt docela kvalitní a po doplnění bude snad ještě lepší, ale to bude záležet na škole,“ míní Benda.

Benda si rovněž posteskl, že stejně tak se dozvídá až z novin, že si jej pražský primátor Pavel Bém (ODS) chce pozvat na pohovor a že ho ODS Praha 6 vyzvala k opuštění funce. „To ti socani mi to aspoň zavolali, než mě vyzvali. Teda ne oficiálně, ale aspoň pokoutně,“ uvedl poslanec.

„Jako by to psalo dítě“

Benda získal tituly Mgr. a JUDr. za stejný text. Jeho rigorózní práce je však o 50 stran kratší, než předepisují pravidla. Obsah práce, který Benda označil již několikrát za výjimečný, je však rovněž ostře kritizován, zejména právníky a akademiky.

„Ta práce je po slohové stránce školácká a na úrovni dítěte,“ řekl Právu děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Doplnil, že stojí za pozornost nejen jako laciná cesta k titulu, ale i z hlediska toho, co je možné jako hotový text opakovaně obhájit.

Zlatuška upozornil, že Benda na pár řádcích svého „výjimečného textu“ udělal tolik chyb, že by si zasloužil poslat zpět do základní školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám