Hlavní obsah

Bém nevyloučil kandidaturu na předsedu ODS

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém ve středu nevyloučil možnost, že by se na listopadovém kongresu mohl přihlásit o funkci šéfa strany. "Nevíme, co se stane zítra nebo pozítří," řekl k tomu na tiskové konferenci kandidáta ODS pro senátní volby Zdeňka Schwarze.

Článek

Ještě počátkem srpna Bém, který je mnohými vnímaný jako hlavní Topolánkův rival v boji o předsednické křeslo, odmítl na toto místo kandidovat. V úterý ale Topolánek v úterý svou opětovnou kandidaturu podmínil změnou vnitřních mechanismů a očistou strany.

Ve středu se Bém odpovědi na otázku, zda by v souvislosti s Topolánkovým výrokem uvažoval o boji o křeslo šéfa ODS, vyhnul s tím, že nyní se může stát úplně všechno a není prostor na silná slova.

Své rozhodnutí neucházet se o vedení ODS zdůvodňoval Bém ohledy na křehkou stabilitu vlády, blížící se předsednictví EU i snahu vlády o reformy v klíčových oblastech veřejných financí, zdravotnictví a podobně.

"To platí. Já mám svoji práci v Praze, kterou chci dokončit. Nicméně, jsme v situaci, kdy drama na politické scéně je tak velké, že nevíme, co se stane zítra nebo pozítří. Já poprvé z úst Mirka Topolánka slyšel větu, že nebude za určitých podmínek kandidovat na předsedu. Mne to hrozně překvapilo," uvedl Bém.

Bém nechce v ODS Moravu ani Tlustého

Bém také prohlásil, že si nedokáže představit další setrvání poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého nejen ve Sněmovně, ale ani v ODS. Stranu jejich kauza podle Béma vnitřně ničí, stovky členů prý uvažují o odchodu a v podzimních volbách bude složité uspět.

Kauza, v níž stranický rebel Tlustý na popud televize Nova spolupracoval na přípravě vlastních kompromitujících fotografií, o které později projevil zájem Morava, vrhá podle primátora špatné světlo dovnitř ODS i navenek.

"Situace je vážná, ale nikoliv úplně zoufalá," řekl Bém, podle kterého byl ale amorální i postup médií v této kauze.

Většina občanských demokratů jsou slušní lidé, řekl Bém

Prohlášení Topolánka, který volal po očistě od podobných praktik, místopředseda ODS chápe, není mu ale příliš jasné, jak to udělat. "Každý politik musí začít sám u sebe, musí mít hranice svých vzorců chování," podotkl Bém.

Špatné chování dvou straníků však podle něj nelze promítat na celou členskou základnu ODS. "99,9 procenta členů ODS jsou normální slušní lidé, kteří v tomto smyslu žádnou očistu nepotřebují," tvrdí.

Morava už prohlásil, že kvůli kauze s fotografiemi ze sněmovny odchází. Tlustý se naopak nechal slyšet, že k podobnému kroku nemá důvod. Jeho odchod ale žádá Topolánek, vedení strany i některé krajské organizace ODS. Bém dnes uvedl, že si jen těžko dokáže představit Tlustého spolupráci s libovolnou místní organizací strany.

Reklama

Související články

Kauza Morava: Jakubková chce jednat s ODS

Poslankyně zelených Věra Jakubková vyzvala nově zvolené předsednictvo nejmenší vládní strany, aby se začalo zabývat případem poslanců ODS Jana Moravy...

Výběr článků

Načítám