Hlavní obsah

Bém: Ministr vnitra Ivan Langer musí odejít z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát na funkci předsedy ODS Pavel Bém si myslí, že ministr vnitra a jeho stranický kolega Ivan Langer by měl odejít z vlády. Bém to uvedl v rozhovoru rpo Lidovky.cz. Při hodnocení práce kabinetu a ministrů z jeho vyjádření vyplynulo, že Langrův rezort neobstál při objasňování vládních reformních kroků.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bém (ODS)

Článek

Bém a Langer se v posledních dnech dostali do ostrého sporu kvůli jmenování Martina Červíčka ředitelem pražské policie. Bém to ve čtvrtek označil za "zločin a diverzní akci ministerstva vnitra" a uvedl, že Červíček nemá předpoklady pro řízení pražské policie. Langer podobné výroky přirovnal k vyjádřením předlistopadového šéfa pražských komunistů Miroslava Štěpána.

Bém a Langer navíc patří k opačným táborům v současném vnitrostranickém boji uvnitř ODS, který odstartoval debakl ODS v nedávných krajských a senátních volbách. Bém díl viny za prohru přisoudil předsedovi strany Mirku Topolánkovi, jehož chce na prosincovém kongresu strany ve funkci vystřídat. Langer zase patří k hlavním Topolánkovým spojencům.

Ke svým dosavadním vztahům s Topolánkem Bém řekl, že měli gentlemanskou dohodu, "která byla politickou dohodou o vzájemné podpoře, nikoli klientelistickou dohodou o tom, jak a komu se má v privatizaci prodat pražské letiště". "Součástí dohody byla shoda, že město Praha z letiště získá třicet čtyři procent nikoli peněz, ale akcií. A tady lze vysledovat začátek našich neshod," prohlásil Bém v rozhovoru, který Lidovky.cz otiskují.

Bém také řekl, že v minulosti nesouhlasil s řadou kroků Topolánka coby premiéra - třeba s návrhy přenechat ve vládě křesla ministrů financí a životního prostředí zástupcům KDU-ČSL a Strany zelených Miroslavu Kalouskovi a Martinu Bursíkovi. "Ale jakmile se výkonná rada rozhodla, že to tak bude, já držím basu a mlčím! Při diskusích o vládě jsem remcal a byl nespokojený, ale dnes musím říct, že Kalousek je výborný ministr. Mlčím, respektive mlčel jsem do okamžiku, kdy pro mne tím katastrofálním debaklem, spadla klec. Pokud ODS neprojde hlubokou změnou, nemá nárok na politické přežití," uvedl.

ODS prý dost nevysvětlovala reformy

Podle Béma ODS nevysvětlovala lidem daňové změny a klíčový pilíř její reformy ODS rovnou daň. "To měl vysvětlovat Mirek Topolánek!" řekl. Záměry podle Béma nevysvětloval ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Veřejnost podle Béma asi málo ví i o ministerstvech průmyslu a obchodu a práce a sociálních věcí. V jejich čele stojí občanští demokraté Martin Říman a Petr Nečas, kteří jsou rovněž řazeni mezi spojence Topolánka.

Kromě Béma se chce o funkci předsedy strany ucházet i Topolánek, zatím je tak rozhodnut. Kandidovat by chtěl i poslanec ODS Oldřich Vojíř, a to tehdy, kdyby to neudělal Topolánek. Pokud by se Bém a Topolánek vzájemně nedohodli, svoji kandidaturu připouští rovněž europoslanec ODS Jan Zahradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám