Hlavní obsah

Bém: Ježek by měl zvážit své působení ve funkci

PRAHA

Soutěž na novou budovu Národní knihovny je podle Evropské komise v rozporu s českými zákony. Podle pražského primátora Pavla Béma by měl současný ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek zvážit své působení v Národní knihovně i kandidaturu na post senátora.

Článek

Měl by tak podle něj vyvodit osobní odpovědnost za selhání ve své funkci, kdy Evropská komise potvrdila neregulérnost mezinárodní soutěže vypsané jeho úřadem na výstavbu nové budovy Národní knihovny. Ježek obvinění popřel a úřad se opustit nechystá a neodradí ho ani od kandidatury do Senátu.

Neregulérní mezinárodní soutěž

Bém se tak včera vyjádřil ke stanovisku Evropské komise ke kauze nové stavby Národní knihovny. „Unijní stanovisko jen potvrzuje má opakovaná prohlášení o zásadních pochybeních v zadání mezinárodní soutěže, její evidentní neregulérnosti, o manažerském selhání ředitele Ježka, a taktéž potvrzuje závěry právníků v expertní komisi k Národní knihovně,“ stojí v primátorově prohlášení.

„Jsem přesvědčen, že pan ředitel Ježek by měl z kauzy vyvodit osobní odpovědnost, a to nejen v rámci svého působení v Národní knihovně, ale také při kandidatuře na post senátora, který je spojen s institutem imunity,“ uvedl Bém.

Soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze, kterou vyhlásilo její vedení, v níž uspěl se svou kontroverzní stavbou chobotnice architekt Jan Kaplický, je totiž podle Evropské komise v rozporu s českými zákony.

Ježek zpochybnil stanovisko Evropské komise. „Žádné stanovisko dosud nevytvořila. Pouze neznámý úředník ředitelství vnitřního obchodu EU vytvořil právní názor, který je pro Česko zcela nezávazný. Jediným orgánem, který má právo rozhodovat v konkrétních kauzách, je český antimonopolní úřad,“ uvedl.

K výzvě primátora k osobní odpovědnosti uvedl, že se k nim nebude vyjadřovat. „Právní názor komise není ani stanoviskem, ani rozhodnutím. Nikdo neví, jak zněl dotaz z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do Bruselu, ani jak vypadá odpověď,“ řekl.

Antimonopolní úřadvyzve Národní knihovnu ke zrušení soutěže

Ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina požádal Brusel o stanovisko, zda lze použít pro vznik stavby mezinárodní zákony. Brusel odpověděl jednoznačně, že nikoli. V návaznosti na vyjádření Evropské komise proto český antimonopolní úřad v nejbližších dnech vyzve Národní knihovnu, aby soutěž zrušila.

Východiskem ze situace, kdy je nedostatek prostor pro ukládání nových svazků, je revitalizace nebo přestavba Klementina, kde nyní knihovna sídlí, a rozšíření depozitáře v Hostivaři pro nové svazky. Podle ministra kultury totiž na novou budovu nejsou peníze.

Výstavba depozitáře s kapacitou asi 1,7 miliónu svazků by měla podle Ježka začít v roce 2012. Byla by i levnější. Vedení knihovny se svou představou řešení nedostatku prostor na uložení knih seznámí ministerstvo kultury do konce srpna.

Reklama

Související články

Blob: knihovna zvažuje trestní oznámení

Národní knihovna prověří možnost podání trestního oznámení na neznámého pachatele z pražského magistrátu pro hrozící škodu velkého rozsahu v důsledku neplnění...

Výběr článků

Načítám