Hlavní obsah

Bělobrádek chce příští rok zvýšit výdaje na vědu až na 36 miliard

Právo, Šárka Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní rada pro výzkum navrhuje zvýšit výdaje na vědu na příští rok ještě o dalších 1,1 miliardy korun více oproti původně schválenému střednědobému výhledu. Celkem by tak mohlo ze státního rozpočtu jít 36,1 miliardy korun. Návrh rozpočtu na vědu v pátek na tiskové konferenci představil vicepremiér pro výzkum a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v Brně

Článek

Návrh ale musí ale ještě projít mezirezortním připomínkovým řízením a schválením i u ministra financí Andreje Babiše (ANO). Letos už stát dává na výzkum rekordních 32,7 miliardy, což je historicky nejvíce, loni výdaje činily celkově 29 miliard korun.

Bělobrádek v pátek řekl, že by chtěl v příštích třech letech výdaje dále navyšovat až na téměř 38,4 miliardy korun v roce 2020. Upozornil, že se systém financování musí připravit na výrazné snížení finančního dopingu z evropských fondů v roce 2024.

Vládní rada v pátek řešila požadavky 15 rozpočtových kapitolami, na jednání kabinetu by se finální rozpočet měl dostat v květnu.

Drahoš: Akademii předávám v dobrém stavu

Bělobrádek chce posílit i dlouhodobý rozvoj aplikovaného výzkumu a navýšit financování Akademie věd ČR, aby se výsledky výzkumu uplatnily v praxi. Podle něj je také důležité udržet centra excelentního výzkumu, která v posledních letech vznikla z evropských fondů v ČR.

Emeritní předseda AV ČR a prezidentský kandidát Jiří Drahoš uvedl, že předává akademii ve velmi dobrém stavu. Je podle něj finančně stabilizovaná i díky zvýšení rozpočtu ze strany státu. „Akademie věd je v solidní finanční kondici,“ komentoval.

Anketa

Jste pro navýšení výdajů na vědu a výzkum na 36 miliard?
Ano
32,9 %
Ne
67,1 %
Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám