Hlavní obsah

Bárta ve Sněmovně neskončí a chce kandidovat na hejtmana na Plzeňsku

Právo, Novinky, jas, tin
Aktualizováno

Vít Bárta, který byl v pátek nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu, se nedomnívá, že by post poslance spadal do vrcholné politiky. Bárta to uvedl v ČT v Otázkách Václava Moravce. Doplnil také, že chce kandidovat ve volbách na post hejtmana v Plzeňském kraji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

Bárta v předvečer rozsudku tvrdil, že bude-li odsouzen, opustí "vysokou politiku". [celá zpráva]

Nakonec však pouze oznámil, že skončí v čele poslaneckého klubu a pozastaví členství ve VV. O svém setrvání v klubu VV chce Bárta s kolegy ještě jednat.

"Jestliže říkáme vrcholná politika, tak to bezesporu není 250 nejvyšších ústavních činitelů. Vrcholná politika je exekutiva a samozřejmě vedení Sněmovny, ale nedomnívám se, že řadový poslanec je vrcholná politika,“ uvedl Bárta. Navíc věří, že jej odvolací soud osvobodí.

Bárta by chtěl být hejtmanem v Plzeňském kraji

Bárta rovněž uvedl, že hodlá kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji, kde by se mohl ucházet o post hejtmana.

Na dotaz: "Chcete jít do další politické funkce, že byste se možná stal hejtmanem Plzeňského kraje," Bárta odpověděl souhlasně. "Ano, chci kandidovat v Plzeňském kraji," opáčil, neboť prý, hodlá bojovat s tím, co pan (Roman) Jurečko (vlivný člen plzeňské ODS; pozn. red.) a pan (Jiří) Pospíšil (ministr spravedlnosti a předseda regionální rady ODS; pozn. red.) provedli VV. Oba podle něj stáli loni za útokem na Věci veřejné.

Na otázku, jak si kandidaturu představuje, když pozastavil členství ve VV, odpověděl, že forem kandidatury může být více. Zmínil například občanské sdružení. Bárta tvrdí, že nechce VV poškozovat a zároveň chce bojovat za své očištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministra spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

"Bártovy výroky beru jako pokračování kampaně proti mé osobě. Bártův cíl je vystrnadit mě z ministerstva spravedlnosti a toto přesně zapadá do jeho předchozích kroků, viz jeho obhajoba pana Rampuly. Pokud Bárta říká, že mě chce "vyhnat z Plzně", měl by vědět, že se nijak neangažuji v plzeňské komunální politice," reagoval na Bártova slova šéf plzeňské ODS Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám