Hlavní obsah

Bárta se pustil do Pospíšila: Budete obviněn. Pak ucukl

Právo, Radim Vaculík

V předvolebním boji pořádně přituhuje a někteří kandidáti začínají používat na své soupeře zbraně velkého kalibru. V Plzeňském kraji se ostře pustil do svého soka lídr tamní kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie a současně šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil a Vít Bárta na archivním snímku.

Článek

Na mušku si vzal někdejšího ministra spravedlnosti a jedničku plzeňské ODS v říjnových volbách Jiřího Pospíšila.

Na Bártově facebookovém profilu se v pátek objevil odkaz na článek, který byl zveřejněn na jeho oficiálních stránkách www.vitbarta.cz pod názvem „Víme první: Pospíšil má být obviněn. Vidnava ho asi dohnala“.

Po několika desítkách minut sice odkaz na facebooku i článek z Bártových stránek zmizel a později se znovu objevil v mnohem mírnějším znění ve smyslu, že Pospíšil má jít pouze znovu k výslechu. Právu se ale ten původní podařilo dohledat.

Začíná tvrzením, že Pospíšil byl již delší dobu zkoumán policií kvůli nákupu nepotřebného vězeňského areálu ve Vidnavě za 29 miliónů korun.

„Podle důvěryhodných zdrojů bude nyní exministr spravedlnosti obviněn,“ tvrdí autor článku na Bártových stránkách a připomíná okolnosti případu.

V tom je dodnes už půldruhého roku stíhán Pospíšilův někdejší ekonomický náměstek František Steiner a také bývalý šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula.

Policie: Nic takového

Protikorupční policie je viní, že zbytečně a nevýhodně koupili z rozpočtu resortu zchátralý bývalý kněžský seminář ve Vidnavě na Jesenicku. Z toho se měl následně stát detenční ústav pro nebezpečné devianty, ale tyto plány zkrachovaly na nedostatku financí.

Od počátku se přitom objevovaly spekulace, že nákup Vidnavy víceméně nařídil Steinerovi s Kulou sám Pospíšil jako tehdejší šéf resortu spravedlnosti, a že by měl být proto rovněž obviněn. To se však dodnes nestalo, což včera potvrdil i policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Už měsíc mám řadu indicií o tom, že jsou zde snahy ze strany některých kruhů se mně pomstít za reformu justice, a že na tom má velký podíl pan Bárta.
Jiří Pospíšil

„Nemám informace o tom, že by kromě dvou stávajících obviněných (Kuly a Steinera) bylo zahájeno stíhání další osoby, obzvlášť za situace, kdy po nedávném rozhodnutí Nejvyššího soudu nebyl dosud určen dozorový státní zástupce v této trestní věci,“ řekl v pátek Právu.

Rovněž odmítl komentovat tvrzení v článku, že se policie teprve chystá Pospíšila obvinit. „Nikdy nesdělujeme, jaké úkony chystáme či budeme dělat,“ dodal mluvčí.

Pospíšil: Jsou to prasárny

Samotného Pospíšila, který informaci, že by byl obviněn, včera odmítl, Bártovy nynější aktivity ani nepřekvapily.

„Už měsíc mám řadu indicií o tom, že jsou zde snahy ze strany některých kruhů se mně pomstít za reformu justice, a že na tom má velký podíl pan Bárta. Dokonce Bárta dává v Plzni několik dní do schránek pamflet, kde uvádí lži v rámci své volební kampaně a mimo jiné tam píše, že Pospíšil je ve Vidnavě jako (David) Rath, že je tam obviněn,“ řekl Právu exministr.

Zmiňovanou kauzu Vidnava přitom považuje za od počátku „cinknutou“ a stíhání svých někdejších podřízených za účelové a nezákonné.

Kampaň nebo tlak na policii

Zajímalo by ho prý, zda jde ze strany Bárty pouze o předvolební boj, nebo má někdejší ministr dopravy stále úzké kontakty na policii a ví tedy něco, co ostatní nikoli, či v tom dokonce hraje aktivní roli.

„Obávám se, že tam klidně mohl být pokus na státního zástupce tlačit, aby takovou účelovou prasárnu udělal. Neumím rozlišit, jestli jde z jeho strany o špinavou volební kampaň, kdy si to vymyslel, anebo se snaží vyvíjet nějaké tlaky na policii, což je ještě horší,“ podotkl Pospíšil, který ale žádné právní kroky vůči svému sokovi nechystá.

Související témata

Foto: Jan Švábek, Právo

Jiří Pospíšil (ODS) byl jedním z prvních politiků, kteří na Plzeňsku odvolili

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta naslouchá vynesení rozsudku.

Sám Bárta v pátek nebral telefon, Právo hovořilo pouze s jeho asistentkou, která uvedla, že někdejší ministr dopravy z téže vlády Petra Nečase (ODS), v níž byl i Pospíšil, je na diskusích až do večera. Následně v SMS pouze napsal, ať se redakce podívá na jeho webové stránky, kde už byl nový text článku s titulkem „Ze svědka obviněný? Kauza Vidnava začne od začátku. Pospíšil musí znovu k výslechu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám