Hlavní obsah

Bárta je zpět ve Věcech veřejných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Grémium Věcí veřejných (VV) na svém úterním jednání obnovilo členství ve straně Vítu Bártovi. Ten se vzdal stranické průkazky i postu šéfa poslaneckého klubu VV poté, co byl podmíněně odsouzen za uplácení. Dosavadní předseda VV Radek John seznámil grémium se svým rozhodnutím opět kandidovat do čela strany. Ještě nedávno váhal, zda se bude o funkci stranického předsedy opět ucházet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta a Radek John v Poslanecké sněmovně

Článek

"Grémium Věcí veřejných obnovuje členství Vítu Bártovi v politické straně Věci veřejné," stojí ve stručné zprávě, která informuje o usnesení grémia. Bárta byl zároveň pověřen koordinací odborných komisí.

„Bylo to na žádost členů strany,“ vysvětlila Novinkám tisková mluvčí Věcí veřejných Šárka Janouchová. Předsednictvo strany v posledních dnech objíždělo jednotlivé kraje a z reakcí jednotlivých členů podle Janouchové vyplynulo, že si přejí Víta Bártu zpět.

Podle Janouchové nebude překážkou ani Bártovo březnové odsouzení za uplácení. „Rozsudek je zatím stále nepravomocný,“ upozornila s tím, že nemá cenu v současnosti předjímat a spekulovat o budoucím definitivním rozsudku.

Nečase Bárta nezajímá, není v koalici

"Vrcholný orgán VV tak vyslyšel písemné i ústní výzvy z regionů, které Bártův návrat požadovaly. Sama jsem toto přání slyšela například v Plzni, Litomyšli, Jablonci či Karlových Varech, tedy v podstatě všude, kam jsem zatím v rámci výjezdů předsednictva zavítala," komentovala Bártův návrat jeho manželka a šéfka klubu VV Kateřina Klasnová.

Podle ní členové VV úznávají zejména pracovní nasazení Víta Bárty. „Domnívají se, že bychom se o jeho schopnosti neměli sami připravovat, neboť soudní proces stále ještě pokračuje v odvolacím řízení,“ řekla.

Bárta v České televizi připomněl své tvrzení, že je rozhodnut ohledně své kauzy odejít z vysoké politiky. "Nemyslím, že jsem v tomto směru nějak razantně změnil své rozhodnutí,“ řekl s tím, že nadále trvá na své nevině.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že je mu Bártův návrat lhostejný. „Není to koaliční strana,“ řekl na adresu Věcí veřejných. Dodal, že tato strana měla před volbami i po nich „plná ústa boje proti korupci“, více než slova ale podle něj o úmyslech vypovídají činy.

Bárta byl odsouzen za uplácení

Bártu v dubnu nepravomocně odsoudil Obvodní soud pro Prahu 5 k osmnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu s třicetiměsíčním odkladem za to, že se měl pokusit uplatit bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Bárta i státní zástupkyně se proti rozsudku odvolali.

Bárta v předvečer verdiktu uvedl, že v případě odsouzení skončí ve "vysoké politice". Po vyhlášení verdiktu pozastavil členství ve straně a odešel z čela poslaneckého klubu VV, poslanecký mandát si ale ponechal. Post řadového poslance podle něj do kategorie "vysoká politika" nespadá. Mandátu se nevzdal ani poslanec Jaroslav Škárka, který byl v témže procesu odsouzen za podvod k třem rokům vězení.

John opět do čela

"Radek John seznámil Grémium VV se svým rozhodnutím opětovně kandidovat na předsedu politické strany Věci veřejné," sdělila Novinkám Janouchová.

Před dvěma týdny ještě John s kandidaturou váhal. "Počkám si na vize ostatních kandidátů. Pokud tam bude taková, která bude sjednocovat stranu, rád ji podpořím. Pokud bude dostatečně silná, tak bych do volby nešel," řekl Právu dva dny před konferencí v Hradci Králové, na níž strana kandidáty do vedení nevybrala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám