Hlavní obsah

Bárta a Kalousek mi připomínali kluky, kteří si poměřují pindíka, řekl Nečas

Právo, Lukáš Bek

Hlasování o hazardu opět rozbouřilo vztahy ve vládní koalici. Podle TOP 09 byla nalomena důvěra, protože ODS a VV ustoupily loterijním lobby. Premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro Právo uvedl, že nepovedené hlasování lze napravit, a za spory chce učinit tlustou čáru. Podle něj se neshody hrotí zbytečně. Například v případě stravenek mu připadali Vít Bárta (VV) a Miroslav Kalousek (TOP 09) jako malí kluci, kteří si poměřují, kdo má většího pindíka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po středeční schůzi Sněmovny v souvislosti s tím, že ODS s opozicí hlasovala proti dohodnuté verzi zdanění hazardu a Věci veřejné zase prosadily zachování stravenek, prohlásil: „Já si určitě musím rozmyslet, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné, ani slovní dohody.“ Vy jste minulý týden po obstrukcích uvedl, že opozice koalici stmelila. Dlouho to nevydrželo.

Je skutečností, že středeční projednávání daňových zákonů a zákona o jednotném inkasním místě se koalici příliš nepovedlo. Mimochodem já to do značné míry přičítám i určité ztrátě soustředění a dejme tomu jisté únavě z minulého týdne.

Na druhé straně v těch zákonech jsme schválili 99 procent toho, co jsme chtěli a na čem jsme se dohodli. Takže tady se jedná spíše o poměrně okrajové věci, které nemají nějaký fatální význam a jsou určitě dohodnutelné. Rozhodně bychom neměli vydávat nějaká zbytečně hysterická a silácká prohlášení. Koneckonců i TOP 09 porušila koaliční dohodu v tom, že také hlasovala pro zrušení takzvané mezigenerační solidarity.

TOP 09 tvrdí, že teď tedy neplatí žádné dohody a ani oni je nebudou dodržovat.

Všechny tři koaliční strany v průběhu hlasování o tomto zákonu udělaly tu chybu, že nedodržely koaličně dohodnutý text. Tady není nikdo, kdo by mohl těm dalším něco vyčítat. Ani TOP 09. Takže zachováme-li se rozumně a odpovědně, vezmeme si z toho ponaučení, uděláme za tím tlustou čáru a nebudeme se k tomuto způsobu chování vracet.

Pokud ale je naším cílem koalici a vládu z nějakých utilitaristických důvodů pro příští rok demontovat, tak samozřejmě si z toho můžeme vzít záminku k vyhrocení koaličního konfliktu a k pádu vlády. Tomu zabránit nejde.

Má někdo z koaličních partnerů na té demontáži zájem?

No tak to právě ukáže následující chování. Znovu opakuji, buď za tím uděláme tlustou čáru a k tomuto způsobu koaličního chování se nevrátíme, nebo naopak vytvoříme jakýsi precedens, na jehož základě teď budeme rozbíjet možná desítky dalších koaličních hlasování. Tím každý o sobě učiní výpověď.

Jinými slovy vyzýváte koaliční partnery, aby už teď sdělili, zda chtějí zbořit koalici?

Mnohé kroky představitelů TOP 09 včetně pana ministra financí v uplynulých měsících nasvědčovaly tomu, že by jim tato myšlenka nebyla cizí. Já připouštím, že toto jim mohlo být podsouváno, protože v jakýchkoli rozhovorech toto velmi vehementně popírali. Nicméně jejich následující chování bude důkazem, že buďto jim to bylo podsouváno, nebo že to tak skutečně bylo. To se přesně pozná podle jejich chování a míry eskalace tohoto sporu, protože i věci, které se staly tím nepovedeným hlasováním, jdou prostě napravit.

Které dřívější kroky TOP 09 máte na mysli?

Naprosto neadekvátní hrocení koaličních problémů a krizí. Koneckonců i v médiích se otevřeně spekulovalo, že TOP 09 má záměr vyvolat předčasné volby v příštím roce, protože v řádných volbách v roce 2014 už na tom nemusí být tak dobře.

Kalousek se s ODS shoduje v potřebě hledat místo stravenek jinou formu podpory veřejného stravování. Na čem se chcete dohodnout?

Teď nemá význam to rozpitvávat. Já považuji hlasování Věcí veřejných v této věci za chybné, v rozporu s koaliční smlouvou. Protože mimo jiné to byl spouštěč dalších konfliktních hlasování. Celá diskuse byla o tom, zda budou stravenky mezi lednem a květnem 2014. Když vezmeme období do voleb, tak tím, že jsme se dohodli na odkladu daňové reformy k 1. lednu 2014, získaly VV to, že budou stravenky zachovány až do 31. prosince 2013. Jediné, co jsme do konce volebního období mohli řešit, bylo období do řádného termínu voleb někdy v květnu. Čili jsme se bavili o pěti měsících.

Na druhou stranu ze stravenek se z obou stran stal úplně zbytečný fetiš. Ze strany Věcí veřejných za každou cenu dosáhnout jejich zachování, ze strany TOP 09, řekl bych, až snaha o jakýsi politický naschvál. Prostě nedopustit toto drobné vítězství Věcí veřejných. Pánové Bárta a Kalousek mi trošku připomínali malé kluky, kteří si někde na toaletách poměřují, kdo má většího pindíka.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám