Hlavní obsah

Babišův střet zájmů je jeho nejzranitelnější místo, tak uráží, reagují na výpad Piráti

Novinky, Renáta Bohuslavová

Babišovy urážky směrem k Pirátům a jejich pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi jsou podle předsedy strany Ivana Bartoše jen dokladem toho, že premiérův střet zájmů na evropské úrovni je jeho nejzranitelnější místo. Babiš prý vůbec nepochopil vážnost situace. Primátor Hřib pak premiérovi v reakci vzkázal, že nové vedení Prahy napravuje chyby primátorky za ANO Adriany Krnáčové.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (v popředí) a pražský primátor Zdeněk Hřib

Článek

Se slovy o diletantech a neomarxistech se do Pirátů pustil premiér poté, co v pátek dopoledne oznámili, že podávají žalobu na Evropskou komisi kvůli nečinnosti v kauze Babišova možného střetu zájmů.

„Tihle novodobí marxisti nemají asi lepší program, než udávat Českou republiku a jejího premiéra do Bruselu a dělat tak zemi totální ostudu,” uvedl v reakci Babiš a rýpl si i do pražského vedení slovy o „partě úplných diletantů”.

Podle Bartoše Babišova reakce jen dokládá, že vůbec netuší, jak fungují procesy uvnitř evropských institucí. „Obracíme se na soud kvůli nečinnosti Evropské komise, nikoliv kvůli krokům premiéra. Urážlivá reakce premiéra jen dokládá, že jeho střet zájmů na evropské úrovni je jedním z jeho nejzranitelnějších míst,” uvedl pro Novinky šéf Pirátů Bartoš.

Otázka střetu zájmů českého premiéra
Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla v roce 2018 nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš nařčení o ovlivňování Agrofertu dlouhodobě odmítá.

„Každý jiný premiér ve vyspělé demokracii by už dávno z pozice odstoupil. Je to tedy především Andrej Babiš, kdo dělá Česku totální ostudu,” dodal Bartoš.

Hřib: Napravuju chyby Krnáčové

To, že jsou Piráti partou „úplných diletantů” se podle Babiše nejlépe ukazuje u současného vedení Prahy, kde podle něj nefunguje doprava ani výstavba.

Na to Piráti kontrují, že to bylo předchozí čtyřleté vedení Prahy v čele s primátorkou za ANO Adrianou Krnáčovou, které ve městě „napáchalo škody”.

„Nerozumíme tomu, co pan premiér na Praze posuzuje. Aktuálně napravujeme všechny chyby, kterých se dopustilo předchozí vedení Prahy v čele s Adrianou Krnáčovou a vymetáme kostlivce ze skříně,” reagoval primátor Zdeněk Hřib.

V dopravě se podle Hřiba důsledně naplňuje naplánovaný harmonogram oprav, město se zabývá problematikou volných městských bytů či výstavbou metra D a řeší také odškodnění poškozených po pádu Trojské lávky.

Rýpl si i do centrální vlády. „Napravujeme deficit v platech učitelů. Konkrétně jsme přidali miliardu na jejich platy, protože stát nedokáže dostatečně docenit jejich práci. Podobný problém jako ve školství nyní vláda vytvořila v systému financování sociální práce, který opět musíme řešit za ně. Na garanci spolufinancování či výstavby obou pražských okruhů od pana premiéra naopak Praha stále čeká,” vzkázal Hřib Babišovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám