Hlavní obsah

Babišovy výroky o zkorumpovanosti Transparency International znovu řeší soud

Novinky, bad
Praha

Krajský soud v Praze se ve středu vrátil k žalobě nevládní organizace Transparency International (TI) na Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výrokům o zkorumpovanosti organizace. Soud se k žalobě vrátil poté, co jeho předchozí rozhodnutí zrušil pražský vrchní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Krajský soud loni v únoru rozhodl, že se Babiš nemusí organizaci omlouvat za celkem sedmnáct výroků na její adresu. Soud tehdy připustil čtrnáct z nich, dalších tři podle soudce Vladimíra Sommera pronesl v rámci jeho funkce premiéra. TI požadovala, aby se jí Babiš omluvil a do budoucna se výroků o zkorumpovanosti zdržel.

Rozhodnutí krajského soudu letos na jaře zrušil odvolací soud s tím, že bylo nedostatečně odůvodněné.

Babiš tradičně k soudu nepřišel, jeho právník Jiří Urbánek znovu podotkl, že ve veřejné debatě jsou podobné výroky běžné a že tím Babiš reagoval na „velmi intenzívní“ kritiku ze strany TI.

„(Žalovaný) chtěl poukázat na toho, kým je kritizován,“ uvedl ve středu Urbánek s tím, že kritizovaný politik má právo na kritiku reagovat.

Babiš se Transparency International omlouvat nemusí

Domácí

Urbánek navíc připomněl, že se TI v rozhodné době politicky angažovala. Zmínil také, že v rámci veřejného zájmu je možné použít ostré, nadnesené výroky. Babiš svými výroky podle Urbánka poukázal na způsob financování TI, že je závislá na financování od subjektů, které má sama kontrolovat. Nemůže se tak podle něj jednat o nepřiměřenou kritiku.

S tím ale organizace nesouhlasila. „Výroky žalovaného nelze považovat za přiznanou nadsázku,“ prohlásil právní zástupce TI Pavel Uhl.

Babiš se podle organizace mohl proti jejím výrokům na svou adresu bránit soudně nebo je věcně rozporovat, což ovšem nikdy neudělal. „Nikdy se nevyjádřil věcně k otázce svého střetu zájmů,“ připomněl Uhl. Podle něj Babiš místo toho začal útočit a očerňovat TI, podle které Babišovy útoky vůči ní nejsou nijak podložené.

Soudce Sommer vyhlásí rozhodnutí ve věci na 26. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám