Hlavní obsah

Babišovi se vývoj nákazy nelíbí, sešel se s Vojtěchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš není spokojen s tím, jak se v Česku vyvíjí situace s nákazou covidem-19. Ještě ve středu večer se proto sešel s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Jednání stále probíhá. Podle Babiše musí stát jednat rychleji. Ministr uvedl, že nechá udělat audit čísel aktuálně nakažených.

Článek

„Dnes o tom budu s ministrem mluvit, protože se mi nelíbí, jak se to teď vyvíjí. Budeme muset asi konat rychle," řekl odpoledne během předávání Cen Bezpečnostní rady státu.

Později dodal, že Česko očekávalo po rozvolnění opatření nárůst potvrzených případů nákazy. „Ale nesmíme se dostat do situace, jak to skončilo v Izraeli, kde mají 2000 nakažených denně, musíme rychle konat."

Vojtěch připravuje covidový semafor i pro regiony v Česku

Domácí

Babiš apeloval na rychlejší budování systému laboratoří. „Irituje mě, že pomalu budujeme vlastní síť laboratoří. Nechápu, proč ji v Moravskoslezském kraji nemá fakultní nemocnice v Ostravě, proč tam jsme nevybudovali kapacitu? Proč Státní zdravotní ústav v Ostravě nemá dostatečnou kapacitu?" uvedl.

Nelíbí se mu ani, že rozhodují krajské hygieny, ale ministři pak nesou politickou odpovědnost. „Takže to řídí krajské hygieny, kde každý ředitel je jiný. Některý to zvládá, některý má problémy,” uvedl.

Epidemiologové nárůst zkontrolují

Ministr Vojtěch ve středu oznámil, že epidemiologové posoudí aktuální nárůst případů. Zadal audit, v němž by se měl zkontrolovat počet aktuálně nakažených, který udává Ústav zdravotnických informací a statistiky. Má podezření, že se vyléčení pacienti objevují v datech pozdě a jejich skutečný počet je vyšší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na fotografii z letošního května

Počet aktuálně nemocných byl ve středu 5046, což je nejvíce od začátku pandemie. "Těch 5000 případů je třeba brát trošku s rezervou. Zadal jsem dnes audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni," uvedl. Pokud jsou nemocní doma, tak se jejich vyléčení ne vždy v datech objeví.

Koronavirus v ČR láme rekordy: Aktuálně nemocných je poprvé přes pět tisíc, nových případů přes dvě stovky

Domácí

„Vnímáme to, že nárůsty tady jsou, proto chci, aby se epidemiologové vyjádřili k tomu, jestli je na místě zavést nějaká opatření," dodal ministr. Stanovisko odborníků v pondělí předloží vládě.

Pode něj nejde o druhou vlnu, protože ohniska jsou na několika místech, jiná jsou zcela bez nákazy. Za ohniska označil Prahu, Moravskoslezský kraj nebo Uherské Hradiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám