Hlavní obsah

Babišovi cifršpióni podali trestní oznámení na šéfy ČEZ

Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí podal v souvislosti s transakcemi kolem vytěsnění minoritních akcionářů Severomoravské energetiky (SME) trestní oznámení na finančního ředitele ČEZ Martina Nováka, generálního ředitele energetické firmy Daniela Beneše a tři členy představenstva Associated Energy Jaroslava Mišingra, Pavla Tulacha a Radka Žilku a také na samotnou firmu Associated Energy.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Ve čtvrtek to uvedly Lidové noviny a ministerstvo financí potvrdilo bez bližších podrobností, že toto trestní oznámení FAÚ skutečně podal.

Trestní oznámení podle listu padlo kvůli podezření, že došlo ke spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti nebo porušení správy cizího majetku. Lidové noviny ve čtvrtek uvedly, že se jim podařilo zmapovat tok peněz, které energetický gigant zaplatil jako mimosoudní vyrovnání s bývalými minoritními akcionáři firmy SME, kterou ČEZ pomocí vytěsnění malých spoluvlastníků v půli minulého desetiletí ovládl.

Kvůli Severomoravské energetice v pátek zasahovala v sídle ČEZ protikorupční policie. [celá zpráva]

Ta si podle tehdejšího vyjádření mluvčího firmy Ladislava Kříže vyžádala dokumenty spojené právě s vytěsněním minoritních akcionářů této bývalé distribuční společnosti. Podle týdeníku Respekt někteří lidé z vedení ČEZ údajně zvýšením výkupní ceny akcií poškodili mateřskou firmu o 300 miliónů korun.

Obstavené milióny

Policie totiž zkoumá okolnosti dohody ČEZ a menšinových akcionářů SME. Ti se s energetickým gigantem od roku 2006 soudili kvůli výši vyrovnání, které jim ČEZ nabídl. Pohledávky akcionářů odkoupila skupina Arca Capital, s níž se následně ČEZ dohodl na mimosoudním vyrovnání.

Celý případ podle Lidových novin odstartovalo 166,4 miliónu korun, které skončily na účtu společnosti Arca Capital Global Equity slovenského miliardáře Pavla Krúpy.

"Ano, máme obstavenou tuto částku," potvrdil LN Krúpa. Připouštěl ovšem, že jsou to obstavené prostředky Associated Energy. Přes tuto společnost ČEZ celou částku na samém počátku vyrovnání poslal. Následně byly peníze rozeslány na další účty.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám