Hlavní obsah

Babišova vláda má rekordně nízkou důvěru. V EU horší nenajdete

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra Čechů ve vládu meziročně rekordně poklesla a je vůbec nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Jestliže loni na jaře deklarovalo důvěru vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) 40 procent lidí, momentálně je to pouze 19 procent.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází k novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 26. dubna 2021 na zámku v Lánech.

Článek

„Zatímco v minulých letech byla důvěra v národní instituce ČR na celoevropském průměru, v současné době je patrné, že vládě i parlamentu aktuálně věříme daleko méně, než je průměr,“ konstatuje průzkum.

Důvěra v parlament poklesla o 10 procentních bodů na 15 procent.

Aktuální čísla se blíží výsledkům šetření z roku 2013 (konec vlády Petra Nečase), kdy vládě důvěřovalo 16 a parlamentu 12 procent Čechů.

S fungováním demokracie je v ČR spokojeno jen 45 procent lidí, při minulém šetření to bylo 66 procent dotázaných.

Nejvyšší důvěru mají ve svou vládu lidé v Lucembursku (72 procent), Nizozemsku (68 procent) a v Dánsku (65 procent).

Zájem o zdravotnictví

Nárůst důvěry naopak zaznamenal průzkum v případě OSN (ze 45 na 57 %) a Evropské unie (ze 39 na 48 procent), plyne z šetření.

„Za největší problém ČR v současnosti Češi označují oblast zdravotní a sociální péče, státní dluh a obecně ekonomickou situaci. Zdravotní a sociální péče byla od roku 2014 vnímána jako spíše okrajový problém (jmenováno okolo 15 procent populace), ovšem v posledním měření se dostala jednoznačně na první místo (52 procent). Obdobná je situace také u vnímání státního dluhu a ekonomické situace,“ uvedl průzkum.

Šetření proběhlo od 17. do 22. února  a v ČR se do něj zapojilo 1100 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám