Hlavní obsah

Babiše s Faltýnkem výbor vyslechne 9. ledna, den poté bude Babiš žádat o důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem budou před sněmovním mandátovým a imunitním výborem vypovídat 9. ledna. Spolu s nim by měli vystoupit rovněž vyšetřovatel a státní zástupce v případu Čapí hnízdo, v němž policie žádá o vydání obou politiků k trestnímu stíhání pro podezření z dotačního podvodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Článek

Zda výbor na tomto jednání rozhodne o doporučení pro plémum Sněmovny, není jasné, nicméně zpravodajka výboru Kateřina Valachová (ČSSD) to neočekává.

„Osobně se domnívám, že na základě rozpravy, která probíhala v mandátovém a imunitním výboru, se to nedá čekat,” uvedla poslankyně. Den nato by měl Babiš před poslance předstoupit s žádostí o vyslovení důvěry kabinetu.

Policie spis do Sněmovny nepošle

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil už byl podle informací z výboru zbaven mlčenlivosti, aby mohl před jeho členy vypovídat. V případě státního zástupce Jaroslava Šarocha výbor na informaci o zbavení mlčenlivosti ještě čeká.

Výbor zopakoval požadavek na policisty, aby se jeho členové mohli seznámit se spisem případu Čapí hnízdo přímo ve Sněmovně, což policie nedávno odmítla. [celá zpráva]

„Debatovali jsme o tom, že budeme žádat policejní orgán, aby nám vycházel trochu více vstříc. To znamená, aby nám umožnil nastudování spisu v Poslanecké sněmovně, popřípadě aby rozšířil termín, dokdy můžeme spis studovat my na policejní stanici," uvedla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO).

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) podotkl, že členové výboru jsou si vědomi toho, že by měli policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání řešit bez odkladů a průtahů. Chtějí proto, aby mohli nahlížet do spisu také mezi Vánocemi a Novým rokem a v prvním lednovém týdnu. „Také žádáme o to, zda bychom mohli nahlédnout do dozorového prověrkového spisu,” dodal.

Dotační podvod vs. vymyšlená účelová kauza

Policie obvinila před sněmovními volbami vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimiliónové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu.

Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání. Babiš s oblibou tvrdí, že jde o „vymyšlenou nesmyslnou záležitost”.

Sněmovna musí o vydání obou poslanců rozhodovat znovu, protože Babiš i Fatýnek obhájili v říjnových volbách mandát a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám