Hlavní obsah

Babiš zklamal učitele, tvrdí odbory. Neřekl jsem, že platy neporostou, kontruje ministr

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) svým předloženým návrhem rozpočtu, který nepočítá se zvýšením platu učitelů, kantory zklamal. Prohlásil to v úterý na tiskové konferenci šéf školských odborů František Dobšík. Babiš ale pro Právo odmítl, že by kdy tvrdil, že se učitelům platy zvyšovat nebudou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Dobšík uvedl, že odbory ministrův návrh rozpočtu odmítají, jelikož povede k dalšímu reálnému poklesu mezd pedagogů. Připomněl, že rozpočet počítá se zvyšováním platů ostatních státních zaměstnanců.

„Ministr Babiš zklamal učitele i nepedagogické pracovníky. Jako celek je návrh rozpočtu na příští rok velkým zklamáním. To, co je připraveno, je nedostatečné a je z naší strany odmítáno,“ prohlásil Dobšík. Šéf školských odborů upozornil, že koaliční smlouva v případě příznivé ekonomické situace s růstem platů učitelů počítá.

Babiš popřel, že by trval na tom, že se platy pedagogů nezvýší. „Nevyjádřil jsem se, že se nebudou zvyšovat platy učitelům. Ministr školství Chládek by se měl soustředit na čerpání evropských fondů a šetření provozu, neměl by se přes odbory zviditelňovat takovými výkřiky a politickými deklaracemi. Je to k jednání, ale za stolem, ne přes média,“ řekl ministr Právu.

Naposledy dostali přidáno v roce 2009

„Kalousek a ODS snížili v roce 2011 platy plošně státním zaměstnancům o deset procent, jedině se nesnižovalo v regionálním školství. To v roce 2011 a 2012 dostalo zhruba 6,3 miliardy, tedy zvýšení asi o osm procent. V současnosti navrhujeme zvýšení o procento, takže není pravda, že by platy nerostly,“ dodal Babiš.

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové dostali pedagogové naposledy přidáno v roce 2009 a jen loni jejich mzdy reálně klesly o procento. „Nevidím důvod, aby školství mělo platy zmrazené,“ uvedla.

Školské odbory by si představovaly, kdyby průměrný plat běžných učitelů byl 130 procent průměrné mzdy, tedy zhruba 30 tisíc korun, místo dnešních 103 procent průměrné mzdy, tedy 24,5 tisíce. To je ale podle Dobšíka nereálné, za možný kompromis považuje zvýšení platů o zhruba dva tisíce, tedy částku, o kterou by se měly platy zvýšit ostatním státním zaměstnancům. To by vyžadovalo zvýšení rozpočtu resortu školství o tři až pět miliard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám