Hlavní obsah

Babiš zdravotnictví dál kritizuje, ale převzít je nechce

Právo, Miloslav Hradil, Marie Königová

I poté, co v koalici opadly nejprudší vášně kvůli zdravotnictví, nemá vláda vyhráno. Babiš dál kritizuje vedení ministerstva a jeho hospodaření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Jsou tam stále staré struktury. Nechápu, že když ČSSD převzala špatně fungující resort, dál ho řídí titíž lidé, které tam dosadila ODS. Já jsem v kritice resortu zdravotnictví konzistentní, kritizoval jsem od počátku, že je tam korupce či netransparentní úhrady, a pojišťovny údaje nezveřejňují,“ řekl v neděli Právu šéf ANO Andrej Babiš.

Dodal, že premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) už několikrát na nesrovnalosti v řízení zdravotnictví upozorňoval on sám i další lidé z hnutí ANO.

Jak ale Babiš Právu potvrdil, jeho hnutí respektuje rozdělení resortů: „O zisk ministerstva zdravotnictví za stávající koaliční vlády neusilujeme,“ prohlásil.

Sobotkovi se spory nelíbí

Sobotka považuje přestřelky mezi členy vlády za kontraproduktivní. Řekl to v sobotu novinářům ve Vlachovicích na Zlínsku ke sporu, který se v pátek rozhořel mezi Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

Ti se veřejně obvinili ze lží a vysávání veřejných prostředků. Do páteční noci spor řešil Sobotka s Babišem. Po schůzce uvedli, že koaliční krize kvůli střetu nevypukla. Včera oba potvrdili, že resort zůstane ČSSD. „Myslím si, že energii je třeba věnovat spíše tomu, abychom plnili vládní program, abychom prosazovali naše věci, mimo jiné i v parlamentu, kde to čas od času drhne kvůli obstrukcím opozice,“ řekl v sobotu premiér.

Řešit je bude koaliční rada

Vzájemné připomínky ministrů se podle Sobotky mají řešit na koaliční radě. Ta se sejde ve středu. „V koalici jsme si opakovaně potvrdili, že není žádný důvod, aby se měnila struktura ministerstev, to znamená, že žádná z koaličních stran nenavrhuje, aby se měnila odpovědnost za jednotlivé úřady,“ odpověděl premiér na dotaz, zda za sporem nevidí snahu Babiše vyštípat Němečka z vlády.

„Obsazení resortů je primárně rozhodnutí té či oné koaliční strany. Ministerstvo zdravotnictví je v kompetenci ČSSD a sociální demokracie o ministru rozhodla,“ dodal Sobotka.

Ten už v pátek uvedl, že „probíhá diskuse v koalici o tom, jestli je možné uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví“.

Reklama

Výběr článků

Načítám