Hlavní obsah

Babiš zatím nepodepsal Zemanův seznam osob na státní vyznamenání, chce mluvit o Krúpovi

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš zatím nekontrasignoval návrh na státní vyznamenání, která hodlá příští neděli udělit prezident Miloš Zeman k příležitosti státního svátku. Jedním z oceněných by měl být i kontroverzní finančník Pavol Krúpa a právě jeho jméno na seznamu chce Babiš s prezidentem ještě probrat. Babiš to uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Myslím si, že to není dobrý nápad. Musím zjistit důvody, budeme o tom mluvit,” uvedl Babiš.

Zeman hodlá Krúpu ocenit za jeho tažení vůči Zdeňku Bakalovi. [celá zpráva]

I sám Krúpa je ale v mnohých ohledech považován za podnikatele, který si přinejmenším nebere servítky. Obchodoval s Tomášem Pitrem, jeho Arca Capital Bohemia koupila svého času akcie Moravia Energo od někdejšího premiéra Stranislava Grosse. [celá zpráva]

Krúpa přes svou firmu podporoval Stranu práv občanů, s níž byl Zeman úzce spojen.

Zeman jmenuje Koudelku generálem

U příležitosti státního svátku 28. října bude do generálské hodnosti povýšen ředitel bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Podle Babiše to slíbil Zeman. Ten přitom v květnu návrhu vlády nevyhověl a Koudelku nepovýšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Podle Babiše si „nedorozumění” s prezidentem vysvětlili při nedávném jmenování Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničí.

Na jaře se objevily spekulace, že Koudelka nebyl jmenován kvůli zprávě BIS o novičoku, jímž byl ve Velké Británii otráven Sergej Skripal s dcerou.

Reklama

Výběr článků

Načítám