Hlavní obsah

Babiš vyvolal v politice poprask: Potvrdil výcvik u StB, řekl Kalousek

• Aktualizováno

Údajné zastrašování, jehož se měl dopustit ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš vůči poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ani vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) koaličním sporem. Naopak poslankyně ODS a šéfka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová si myslí, že premiér by měl věc řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran

Článek

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska potvrdil Babiš svůj výcvik. Uvedl to s odkazem na spor ministra o evidenci ve svazcích komunistické tajné policie.

„Dnes je již zcela lhostejné, jak dopadne v Bratislavě Babišův soud o evidenci ve svazcích StB. Styl práce a kvalita výcviku byly potvrzeny v politické praxi,” uvedl Kalousek.

Posléze pro Právo doplnil, že si za situaci může Sobotka sám. "On navrhl na místo prvního vicepremiéra člověka bez lustračního osvědčení a člověk bez lustračního osvědčení teď osvědčuje svůj výcvik v praxi," řekl Kalousek.

Možná má složku na každého, míní Kalousek

Kalousek se domnívá, že Sobotka nemá pro své ministry nasazenou laťku nízko, takže by měl i ze situace kolem Babiše vyvodit důsledky. "Pokud jeho ministr řekl nějaké své kolegyni, že je lahodná, tak byl odvolán druhý den, tak jsem zvědavý, jak bude reagovat na chování svého dalšího ministra," dodal Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Nepochybuje prý o tom, že Babiš má složky s informacemi na každého ministra. "Ten, kdo má duši a praktiky estébáka, tak nedělá nic jiného, než že si na ty druhé shání složky," dodal Kalousek.

Jsou to praktiky StB, tvrdí poslanci

„To jsou praktiky bývalé StB, kdy na každého kritika sbíráte kompromitující materiál,” konstatovala ke sporu Němcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jan Chvojka (ČSSD)

V podobném duchu glosoval jednání ministra i poslanec ČSSD Jan Chvojka. „Andrej Babiš se tyto metody asi naučil v StB," prohlásil poslanec.

Nejde o koaliční spor, tvrdí ČSSD i lidovci

Sobotka spolu s ČSSD žádá od Babiše omluvu a považuje jeho údajné vyhrožování poslanci za chování, které je za hranou. Nejde však podle něj o spor, který by ohrožoval koalici.

Stejný názor zastává i lídr lidovců Pavel Bělobrádek, který je nicméně šokován Babišovým chováním, pokud se vše událo tak, jak věc popisuje Šincl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

"Pro mě je to nepřijatelné. Pro nás je důležité, aby pan ministr prokázal zdroje, odkud bere informace na pana poslance Šincla. Tohle není spor koaliční, ale není možné, aby byl kdokoliv tímhle způsobem konfrontován za to, že se jako poslanec ptá," řekl Právu místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Nechce předjímat, co se stane, pokud Babiš na výzvu ČSSD nezareaguje a neomluví se. "Pro nás je to poměrně zásadní věc," podotkl.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Ve středu pak Právu řekl, že na koaliční schůzku k zákonu o pojišťovnictví přišel Babiš se složkou papírů označenou poslancovým jménem a nařkl Šincla a jeho rodinu z korupčního jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám