Hlavní obsah

Vláda schválila pět miliard pro armádu, zbytek asi v únoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda na středečním mimořádném jednání schválila přesun pěti miliard korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu ministerstva obrany. Na Twitteru to uvedl šéf resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) Vláda přitom původně slíbila, že deset miliard vrátí armádě na své první lednové schůzi, později Babiš hovořil o termínu do konce ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš během tiskové konference v ÚVN Praha.

Článek

„Jsem rád, že vláda dnes schválila převedení 5 mld. Kč z rozpočtové rezervy do rozpočtu MO. Je to alespoň částečné naplnění slibu vojákům a výsledek složitých jednání. Věřím, že v únoru vláda projedná i přesun zbylých finančních prostředků,” napsal Metnar na sociální síť.

Peníze armádě totiž poslanci odebrali při prosincovém schvalování státního rozpočtu, aby vyhověli požadavku komunistů a získali potřebné hlasy pro jeho schválení. Slibovaný termín k vrácení částky se poté několikrát posunoval.

„Dnes večer vláda schválí přesun z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu armády ve výši pěti miliard, zbytkových pět se vyjasní po analýze nároků jednotlivých resortů včetně obrany. Předpokládám, že to bude příští měsíc," řekl Babiš České televizi ještě před jednáním vlády.

Babiš: Miliardy pro armádu, až se Metnar uzdraví

Domácí

Kabinet ve středu jednal v novém roce poosmé, z toho čtyři pondělní schůze byly řádné, další se věnovaly především otázkám covidu-19. Toto pondělí ministři o penězích nejednali kvůli absenci ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který se omluvil kvůli léčbě z nákazy covidem-19. Ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že má materiál pro převod peněz připraven.

Metnar v minulosti opakovaně řekl, že pokud by se začalo na armádě šetřit, podal by demisi.

Armáda aktuálně může nakládat se 75 miliardami, což je méně než před rokem. Kdyby o peníze přišla, muselo by ministerstvo přeplánovat výdaje. Ohrozilo by to také slib ČR spojencům z NATO vydávat do roku 2024 na obranu dvě procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám